Zleva premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, hlavní hygienička Jarmila Rážová a národní koordinátor testování Marián Hajdúch

Zleva premiér Andrej Babiš (ANO), náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, hlavní hygienička Jarmila Rážová a národní koordinátor testování Marián Hajdúch Zdroj: ČTK/Vondrouš Roman

Bohumil Pečinka: Kdo se bojí, nezlobí

V Česku formálně vládne politická koalice dvou stran (ANO, ČSSD), podporovaná KSČM. Větší vliv však má neformální koalice Andreje Babiše, části epidemiologů a médií. Je to symbióza současného strachu a budoucí chudoby.

Mýty o koronaviru si už nic nezadají se středověkými pověrami typu, že židé o Velikonocích pijí krev křesťanských dívek nebo že proti upírům je nejlepší česnek. Statisíce lidí dnes stále žijí v úzkostech na úrovni psychické hospitalizace. Školství je poprvé od dob Marie Terezie opět dobrovolné a mezi lidmi kvete udávání za nedostatečné odstupy na různých akcích.

Vespod všeho je nevyslovený strach ze smrti, který se tu podařilo navodit a držet v něm část společnosti podle vzoru kdo se bojí, nezlobí.

Vypnout? Kdykoli

V předvečer krajských voleb řadě vládních politiků tato situace vyhovuje. Opozice je mdlá a hlavní kritici z řad občanských iniciativ mohou protestovat v maximálním počtu pěti set osob. Společnost je rozbitá strachem, v němž je neustálými poznámkami o možné druhé vlně korony udržována.

Připomíná to tu část společnosti, která se v době revoluce v listopadu 1989 bála změn s odůvodněním, že po zavedení kapitalismu skončí pod mostem. Podobné vrstvy si dnes upřímně myslí, že návrat k normálnímu životu způsobí, že zemřou.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!