Ivo Kahánek

Ivo Kahánek Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Hvězdy Reflexu: Pianista Ivo Kahánek a dirigent Jakub Hrůša aneb Koronavirový koncert

Nominace za květen 2020! Druhým rokem pokračujeme v projektu Hvězdy Reflexu. Jeho smyslem je hledat ty, kteří mají na svědomí často nenápadné, a přesto hvězdné chvíle naší země. Podle nás je životně důležité ukázat, že lidé schopní odvážných, užitečných a inspirativních skutků ještě existují, jakkoli to během konzumace denního zpravodajství a sociálních sítí možná tak nevypadá.

Klavíristu Iva Kahánka jste možná zaregistrovali během koronakrize. Po uzavření koncertních síní jako jeden z prvních zahrál svůj recitál přes sociální sítě. Takže abyste si nemysleli, že vám hrál jenom tak někdo.

Tento sympaťák nyní získal od britského BBC Music Magazine ocenění za nejlepší nahrávku roku. Konkrétně jde o album klavírních koncertů Antonína Dvořáka a Bohuslava Martinů, které nahrál s Bamberskými symfoniky pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši. Ocenění předcházela skvělá recenze ve zmíněném, celosvětově nejprodávanějším časopise o klasické hudbě. Mimochodem – úspěch je potvrzením správné cesty i pro dirigenta Jakuba Hrůšu, jenž u prestižního orchestru Bamberských symfoniků působí čtvrtým rokem.

Jakub HrůšaJakub Hrůša | Profimedia.cz