Koreanistka Nina Špitálníková.

Koreanistka Nina Špitálníková. Zdroj: archiv E15

Koreanistka: Smrt Kima? Šok pro KLDR, poprvé v historii nemá vůdce nástupce

Během končícího měsíce května se severokorejský vůdce Kim Čong-un podle informací tamních agentur objevil na veřejnosti jen dvakrát. Není to však poprrvé, co Čong-un zmizel na delší dobu z veřejného života. Předpokládá se, že podstoupil nějaký zdravotní zákrok, v jakém zdravotním stavu je a zda se jen neskrývá před koronavirem, vědí jen lidé z nejbližšího okolí. „Z rodinného kruhu je nejvýraznější osobou Kimova mladší sestra Kim Jo-čong. Ambiciózní mladá žena je považována za klíčovou postavu pro udržení moci dynastie Kimů. Její zvolení se ale přesto nepředpokládá,“ řekla koreanistka Nina Špitálníková k pravděpodobnému scénáři, který by nastal po smrti totalitního vůdce.

Světovými médii proběhly spekulace o zdravotním stavu severokorejského vůdce Kim Čong-una. Jak zmatenou situaci hodnotíte?

Předpokládalo se a předpokládá, že severokorejský vůdce Kim Čong-un podstoupil nějaký zdravotní zákrok. Nicméně okolo osobního života a zdravotního stavu severokorejského vůdce panuje informační embargo. Jen pár lidí z jeho okolí ví bližší informace a ti si to nechají pro sebe. Není to však v historii poprvé, co Kim Čong-un zmizel z veřejného života a vždy to mělo podobný scénář. Nejdéle tomu bylo v roce 2014, kdy vůdce po operaci kotníku opustil veřejnost na 40 dní. Takže více než zmizení vůdce mě zarazil přístup médií, která bezmyšlenkovitě přebírala nepodložené informace.

Co by v Severní Koreji následovalo, pokud by Kim z jakýchkoli důvodů nemohl vykonávat svůj úřad?

V KLDR neexistuje oficiální posloupnost nástupnictví do funkce předsedy. Pokud by Kim Čong-un zemřel dříve, než budou jeho tři děti dospělé, představovalo by to pro severokorejskou elitu i severokorejský lid obrovský šok. Nikdy předtím se nestalo, že by v zemi nebyl žádný zřejmý nástupce.

A je možné nástupnictví některého z dospělých členů rodiny?

Z rodinného kruhu je nejvýraznější osobou Kimova mladší sestra Kim Jo-čong. Ambiciózní mladá žena je považována za klíčovou postavu pro udržení moci dynastie Kimů. Mnoho lidí si však neuvědomuje, že je jen dalším projevem zavedeného vzoru. Za posledních sedmdesát let se prakticky každý severokorejský vládce v prvních letech vlády spoléhal na svého bratra či sestru. Navíc v KLDR je silná konfuciánská tradice, ve které je respektována seniorita a maskulinita. Zvolení Kim Jo-čong se tedy nepředpokládá.

Pro celý rozhovor pokračujte zde >>>

Rozhovor s Ninou Špitálníkovou o Severní Korei v pořadu Prostor X můžete shlédnout zde: 

Video placeholde

Prostor X: Rozhovor s Ninou Špitálníkovou • Prostor X