Jan Hamáček a Adam Vojtěch v rouškách na tiskovce po jednání vlády

Jan Hamáček a Adam Vojtěch v rouškách na tiskovce po jednání vlády Zdroj: Úřad vlády ČR

Rvačka ratlíků: Posera Hamáček mluví o odvolání zoufalce Vojtěcha. Hádejte, jak to skončí

Na vizitku si sice Jan Hamáček může napsat, že je ministrem vnitra, místopředsedou vlády a šéfem jedné ze dvou koaličních stran. Na to, jestli resort zdravotnictví bude dál špatně řídit neschopný Adam Vojtěch, má ale přes to všechno ve skutečnosti asi takový vliv, jako na zítřejší počasí na Madagaskaru.

Poté, co kvůli průšvihům při koronavirové krizi vyzvali Vojtěcha opakovaně k rezignaci lékařské odbory, odborový svaz sdružující většinu zdravotních sester a dokonce i někteří sociálnědemokratičtí hejtmani, sebral teď odvahu už i Hamáček. K dalšímu setrvání ministra zdravotnictví ve funkci v dnešním Blesku řekl: „Já si myslím, že za celou řadu věcí, které se staly, by výměna byla na místě… Samozřejmě by bylo čistější udělat výměnu na ministerstvu zdravotnictví a udělat z pana Prymuly ministra.“

To, že Vojtěch funguje mizerně, dával Hamáček po straně najevo po celou dobu epidemie. Nahlas se však v té době odvážil říct nanejvýš to, že „v práci ministerstva zdravotnictví vidí velký prostor ke zlepšení“. Že se teď odhodlal vystoupit skoro jako chlap, tedy není náhlé prozření, ale reakce na slova premiéra Babiše, který zkritizoval Hamáčkovu stranickou kolegyni, ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.

Podstatné ovšem není to, co Hamáček říká, ale co to reálně znamená. A tady je bohužel odpověď na 99 % jasná: Nic. Což je neštěstí nejen pro Hamáčka, jeho ČSSD, ale i pro celé Česko.

Proč? Hamáček oficiálně zastává klíčovou vládní funkci a Vojtěch podle něj nezvládá extrémně významný resort. Dalo by se tedy čekat, že pokud místopředsedovi vlády a šéfovi jedné ze dvou koaličních stran záleží na fungování zdravotnictví, bude po premiérovi požadovat Vojtěchovu výměnu, vyvolá kvůli tomu jednání koalice, bude vyvíjet aktivitu a iniciativu, aby zdravotnictví řídil kompetentní člověk.

Realita je ovšem jiná. Babiš už dřív řekl, že za Vojtěchem stojí (potřebuje ho jako jeden ze symbolů zvládnuté epidemie). Hamáček to ví. A na tom, aby ČSSD a on sám zůstali ve vládě, mu záleží mnohem víc než na lékařích, sestrách, ale i všech potenciálních pacientech = víc než na 10 milionech obyvatel Česka. Proto se nedá čekat, že by jeho slova o potřebě výměny ministra zdravotnictví byla něčím jiným, než plácnutím do vody.

Ale třeba se pletu. Třeba Hamáček už dnes či zítra postaví premiéra před to, že ČSSD nemůže být ve vládě, kde ministr zdravotnictví na svoji funkci nestačí a bude trvat na jeho výměně. Pokud se to stane a Hamáček dotáhne tuhle svoji partii do konce, jsem připraven se mu za „poseru“ v titulku tohoto článku omluvit a přidat navrch láhev kvalitního pití dle jeho vlastního výběru.