Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Pavel Svoboda

Koronavirus v Ghaně.
Koronavirus v Ghaně.
Koronavirus v Ghaně.
Koronavirus v Ghaně.
Experti se obávají, že by se Afrika mohla stát příštím ohniskem epidemie koronaviru, (23.04.2020). Snímky z Jihoafrické republiky.
16
Fotogalerie

Africká Pandořina skříňka: Tanzánie mlčí o počtu nakažených koronavirem

Zatímco pandemie nemoci covid-19 v Evropě postupně slábne, na africkém kontinentě naopak sílí. Státy, jež patří k nejchudším na světě, mají mnohdy problém zajistit základní zdravotní péči pro své obyvatele. Jiný způsob zvolili v Tanzanii, kde tamní prezident prohlásil: „Koronavirus jsme porazili díky modlitbám!“ Tento fakt umocňuje oficiální statistika nakažených, která se už tři týdny nezměnila.

Pravda je samozřejmě někde jinde. Tanzanská opozice mluví o zhruba dvaceti tisíc nakažených. Dokladem může být 50 nemocných řidičů kamionů, ty zachytila keňská pohraniční stráž. Otazníky okolo koronaviru ve východoafrické zemi se množí. Poslední čísla hovoří o zhruba 500 případech a 21 úmrtích, což by bylo na stát se šedesáti miliony úctyhodné číslo. Zakládají se tato čísla na pravdě?

Místo protilátky modlitba

V Tanzanii, kde se nachází Kilimandžáro, vsadili na nevídaný přístup. Prezident odmítl zavést zákaz vycházení či jiné omezení pro obyvatele. Ve své řeči uvedl, že je důležité zachovat ekonomiku. Koronavirus paralyzoval jedno z nejdůležitějších tanzanských odvětví – turismus. Prezident Magufuli dokonce odmítl uzavřít kostely. V průběhu března se v zemi konaly třídenní modlitby, jež měly za cíl nemoc porazit.

Jako zvláštní se jeví odvolání šéfa státní laboratoře, na kterou prezident vznesl dotaz ohledně přesnosti testů. Zařízení potvrdilo správnost, Magufuli reagoval neuváženě a řediteli laboratoře dal padáka. Stranou nezůstali ani ministři zdravotnictví, v současné vládě se jich vystřídalo několik.

Proti tomuto chování se ohradili opoziční politici společně s aktivisty za lidská práva. Tvrdí, že úřady záměrně zatajují čísla nakažených. Dle jejich informací jen v největším městě Der es Salam zemřelo na 400 obyvatel. Další stížnosti také míří na prezidentovo chování, který se snaží veškeré odpůrce umlčet. Několik politiků tvrdí, že jsou jejich hovory odposlouchávány.

(Ne)nárůst v Africe

V posledních dnech se do hry vložily Spojené státy, mocný hráč. Tamní ambasáda přišla s informací, že tanzanské nemocnice jsou naplněné k prasknutí. Doporučila všem svým občanům, aby nevycházeli ven a vyhnuli se kontaktu s ostatními lidmi. „Nebudu to komentovat,“ řekl lakonicky Hassan Abbasi, prezidentský mluvčí.

Samotný prezident se jistou dobu neukázal na veřejnosti. Naposledy na sebe upozornil, když se s jedním z politiků pozdravil kolenem, aby se vyhnul nákaze. Neokomentoval ani video, které kolovalo na sociální síti Twitteru. Na záznamu byla čtveřice mužů nesoucí několik rakví. Ty následně pálil, celé zvláštní divadlo se odehrávalo uprostřed noci. Video by mělo pocházet z Tanzanie a podpořilo dohady ohledně zatajování nakažených.

V Africe patří k nejvíce zasaženým zemím Jihoafrická republika, Egypt a Nigérie. Některé státy hlásí minimum případů, jako například Eritrea nebo Angola. V té je údajně 86 nemocných, což je malé číslo na to, že má Angola téměř 30 milionů obyvatel. Světová organizace WHO se obává, že země nenahlašují případy, aby neohrozily svou chatrnou ekonomiku.