Ještě před dvěma lety rozdávali Babiš s Vokřálem v Brně koblihy a lákali voliče, aby dali hlas hnutí ANO. Teď Vokřál náhle prozřel.

Ještě před dvěma lety rozdávali Babiš s Vokřálem v Brně koblihy a lákali voliče, aby dali hlas hnutí ANO. Teď Vokřál náhle prozřel. Zdroj: Facebook

Eprimátor Brna a místopředseda ANO petr Vokřál na ustavujícím sněmu hnutí Trikolóra v Brně.
Exprimátor Brna Petr Vokřál (ANO) při Pouti smíření v roce 2017.
Exprimátor Brna Petr Vokřál (vpravo) při předání vyznamenání na půdě rakouského velvyslanectví v Praze.
3
Fotogalerie

Šest let byl ve vedení Babišovy sekty a nevěděl, co je zač? Pokud nelže, je Vokřál osoba mdlého rozumu

Možná se tak chtěl někdejší primátor Brna a místopředseda Babišova hnutí Petr Vokřál zbavit kabátu z ostudy, který si ušil za uplynulých šest let. Poté, co byl od roku 2014 jednou z hlavních tváří v partaji vlastněné symbolem pro ojebávání pravidel a privatizaci státu, musí být ale soudnému člověku jeho vysvětlení nynějšího odchodu z ANO k smíchu.

„Dlouhodobě jsem se snažil prosazovat liberální pojetí hnutí tak, jak jsem do něj vstupoval v roce 2014. ANO se ale vydalo spíše směrem politikaření v klasické partaji, kde jedinou starostí je vyhrát volby. Toto je pro mě málo," komentoval začátkem týdne Vokřál svůj odchod z vládní líhně.

Liberální pojetí hnutí ANO? V roce 2013, když začínalo nabírat Babišovo politické angažmá na síle, se snad ještě mohli najít naivní idealisté, kteří do té doby nesledovali média a veřejný prostor. Ti pak možná mohli uvěřit miliardáři s komunistickou minulostí, evidovanému mezi udavači StB, že to s Českem myslí dobře. Mnozí z nich pak ovšem pochopili velice rychle, že naletěli a Babišovi jde primárně o získání moci k prosazování vlastních zájmů.

Pro tyto lidi z první vlny významných podporovatelů a spolupracovníků Babiše-politika, kteří s ním zůstali až do konce prvního volebního období, lze stále ještě najít ne snad omluvu, ale aspoň vysvětlení jejich morálního selhání. Iluze už sice nemohli mít žádné, ale lze jim přiznat alespoň jakousi pochybnou loajalitu.

To ale není Vokřálův případ. Do ANO vstoupil v roce 2014, následně se stal brněnským primátorem, v roce 2015 byl zvolen místopředsedou ANO a tuto pozici obhájil i o dva roky později, od roku 2016 se stal za ANO krajským zastupitelem, v roce 2018 byl v Brně opět lídrem ANO pro komunální volby… To vše v době a ve městě, kde se už v té době vyprávěly legendy o kouzlení s veřejnými penězi či o aktivitách „mladýho efka“ i „starýho efka“ (syn a otec Faltýnkovi). Neukončené trestní stíhání premiéra, křivé přísahy na zdraví dětí, přehlížení skandálů v řadách ministrů za ANO… Nic z toho Vokřálovi nebránilo, aby šest let Babiše hájil, stál za ním a pomáhal prosazovat jeho politiku.

Proč se teď brněnský exprimátor skutečně rozhodl k odchodu, není zatím jasné. Pokud chce ale vážně tvrdit, že až doposud považoval ANO za demokratické a liberální politické uskupení, jehož hlavním cílem je přispívat k všeobecnému blahu a bojovat s korupcí a zneužíváním politické moci, pak je to s Babišovou personální politikou ještě horší, než jak se všeobecně říká. V hnutí mu totiž pět let dělal místopředsedu a ve druhém největším městě republiky ještě o rok déle lídra člověk mimořádné mdlého rozumu.

Krajské volby 2020: Jihomoravský kraj >>>