Video placeholde
Hnutí #BlackLivesMatter zaplavuje Instagram
Hnutí #BlackLivesMatter zaplavuje Instagram
Hnutí #BlackLivesMatter zaplavuje Instagram
Hnutí #BlackLivesMatter zaplavuje Instagram
4
Fotogalerie

Záplava tmavých čtverců aneb Proč se Instagram halí do černého?

Protesty a nepokoje v USA trvají již týden a dosahují kritického bodu. Důvodem je smrt černocha George Floyda při policejním zásahu v Minneapolisu, která ovšem představuje jen pomyslnou poslední kapku v poháru policejního násilí vůči afroameričanům a zbytečné ztráty na životech z něho vyplývajících. K protestům se připojilo více než 75 měst, i když ve čtyřech desítkách z nich platí zákaz nočního vycházení. Protesty často doprovází rabování, vandalismus, násilí a útoky na příslušníky policie.

Rasové protesty mají samozřejmě velký dopad i na sociální sítě. Za účelem vyjádřit solidaritu vůči problému, uživatelé sdílí na svých Instagramových účtech začerněný obrázek (viz fotogalerie) s úmyslem dát najevo, že souhlasí s hnutím Black Lives Matter (Na černých životech záleží). Black Lives Matter, zkráceně BLM je celosvětové aktivistické hnutí, které vzniklo v USA právě za účelem upozornění a šíření informací ohledně zvyšujícího se počtu případů policejní brutality v kombinaci s rasovou nerovnosti a systematickým rasismem vůči černochům.

„Černé čtverce“ s hashtagem #BlackLivesMatter tedy v posledních dnech plní Instagramový feed a lidé se kochají, jak se sociální síť pěkně vybarvuje. Je to ekvivalent uspokojení, jež rovněž inkasujete, když dokončíte omalovánky, nebo když začnete vybarvovat políčka čtverečkovaného papíru. Je to prostě vrtoch. Bohužel v tomto případě je takováto forma vyjádření solidarity spíše ke škodě, nežli k užitku. V záplavě černých čtverců se totiž naprosto ztrácejí příspěvky, ve kterých se uživatelé nebo influenceři snaží lidi informovat o aktuálních událostech v rámci hnutí a protestů.

Instagramový algoritmus navíc začal vlnu černých čtverců se stejným hashtagem vnímat jako spam a zabraňuje některým uživatelům sdílet příspěvky s hashtagem #blacklivesmatter. Uživatelé nahlásili, že v aplikaci dostali zprávu „zablokovaná akce“ poté, co se pokusili sdílet příspěvky s tímto hashtagem. Sociální sítě prostě nejsou na takovýto způsob užívání nastavené.