Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Bojové fronty politiky aneb Spojení miliardáře se socany a stalinisty je světový unikát

V politice bývalo přehledně. Napravo liberálně konzervativní velká ODS a malá levokonzervativní ODA, nalevo ČSSD devatenáctého století s přifařenými postkomunisty, uprostřed přebíhající KDU-ČSL, nervózní klidná síla. Kolem se rodily a hynuly blikající hvězdičky bez vlastního světla. DEU, US, VV, BFLM… Nakreslit se to dalo do přímky. Jasná bojová fronta. Pravice bojovala s levicí, lidovci přebíhali. Bylo to přehledné počasí. Kdo se vydal do politiky, věděl, jak se obléknout. A podle kabátu patřil tam či tam.

Ke grafickému zachycení dnešní situace by nestačilo ani zakřivení neeuklidovského časoprostoru. Stručně charakterizovat jednotlivé strany by nikdo nedokázal. Jejich ideje jsou, pokud jsou, pohyblivé. ANO, strana jednoho majitele. Dvě ODS, Fialova a obou Klausů. Dvojí lidovci, KDU-ČSL a TOP 09. Několik druhů ČSSD, jež ve vládě dělá, že tam není. A má pravdu, není.

Kuriózní politické uskupení prezidenta, který se neleká kamarádit s bandity. Socani devatenáctého století. Extrémní marxističtí socani. Skomírající evropsky uměření socani. Socialisté nasávající na­cionálně divoké ideje pravolevého extremismu, odkud ale čerpá i SPD a komunisti, kteří oživují Stalina. Fašizující vlastenci. Starokřesťanství, černější než satan. Piráti s romantickým heslem „pusťte nás na ně“. Pustili je a vyklubala se z nich další obtížně čitelná partaj, jejíž program je jednou takový, příště opačný.

Světový unikát

Tyto letmé charakteristiky nic neznamenají. Spojuje se kdekdo s kýmkoliv, slepují se trosky idejí. Vše se točí kolem ANO, která nepraktikuje žádné ideje, protože praktikuje jakékoliv ideje, podle hesla: Co se prodává, to vyrábím. V ideovém pohřebišti to vynáší málem diktátorské postavení. Chřadnoucím socialistům dává zdání, že ještě jsou, chřadnoucím komunistům zdání moci, na niž by sami nemohli pomyslet.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!