Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: ČTK/AP/TARA TODRAS-WHITEHILL

DNA tajemných biblických Kanaánců přežívá v dnešních Arabech i Židech. Podle vědecké studie patří Izrael všem

Již několikátá vědecká studie potvrdila, že obyvatelé biblického Kanaánu nevymřeli. Díky moderním technologiím a možnostem zkoumání DNA lze vysledovat překvapivé dědictví těchto tajemných lidí z doby bronzové. Tým vědců, který zkoumal DNA z kostí 73 lidí pohřbených v průběhu 1 500 let na pěti kanaánitských místech roztroušených po Izraeli a Jordánsku, potvrdil jejich nezvyklou genetickou shodu.

Vytvořili první abecedu a založili kolonie ve Středomoří. Dočítáme se o nich v Bibli, starověkých řeckých i fénických textech. Podle nejnovějších studií nebyli poraženi starověkými Izraelity ani vymazáni z historie. Jejich genetický odkaz totiž nese většina dnešních obyvatel moderního Levantu.

„Všichni zkoumaní jedinci jsou si geneticky velmi podobní,“ říká spoluautor a molekulární evolucionista Liran Carmel z hebrejské univerzity v Jeruzalémě. Takže přestože Kanaánci žili v rozdělených městských státech a nikdy se nespojili do jedné říše, sdíleli geny i kulturu.

Vědci také srovnávali historickou DNA s genetickou výbavou současné populace a zjistili, že většina arabských a židovských skupin v regionu se více než polovinou své DNA shoduje s Kanaánci a jinými národy, které obývaly starověký Blízký východ, tedy oblast zahrnující většinu moderního Levantu. 

Nejnovější studie, na které se podílel tým z Harvardské univerzity v čele s genetikem Davidem Reichem, byla zdaleka největší svého druhu v regionu a navázala na studii z roku 2017, kterou vedl Marc Haber. Genetik ze Sanger Institute Wellcome Trust v Hinxtonu ve Velké Británii tehdy vedl studii pěti kanaánských jedinců z pobřežního města Sidon. Jejich výsledky ukázaly, že moderní Libanonci mohou vystopovat více než 90 procent svého genetického původu z někdejšího Kanaánu.

Zloději a Kanaánci

Když před 4 500 lety Egypťané stavěli pyramidy a v Mezopotámii budovali zikkuraty, Kanaánci začali mezi těmito velmocemi budovat svá města. Historický záznam z roku 1800 n. l. obsahuje stížnost krále městského státu Mari ležícího v dnešní východní Sýrii na „zloděje a Kanaánce“.

Diplomatická korespondence psaná o pět století později pak zmiňuje několik kanaanských králů, kteří se snažili udržet svou nezávislost na Egyptě. „Kanaánská země je tvou zemí a její králové jsou tví služebníci,“ uznal jeden babylonský monarcha v dopise egyptskému faraonu Akhenatenovi.

Starodávný buřtguláš

Biblické texty psané o mnoho století později, trvají na tom, že Hospodin slíbil zemi Kanaán Izraelitům po jejich vyhnání z Egypta. Židovské písmo říká, že nováčci nakonec zvítězili, ale archeologické důkazy rozsáhlou destrukci kanaanitských populací nepotvrzují.

Kanaánci mluvili semitským jazykem, a proto se vědci dlouho domnívali, že pocházejí z dřívějších populací, které se v oblasti usadily před tisíci lety. Archeologové pak vedli diskuze o červeno-černé keramice objevené v kanaanitských lokalitách, která se velmi podobá keramice nacházející se na Kavkazu, asi 750 mil severozápadně. Jazykovědci navíc poznamenali, že mnoho kanaánských jmen pochází z Hurriana, nesemitského jazyka pocházejícího z Kavkazu. V tom aby se čert vyznal.

Migrace a obchod

Zda to všechno bylo důsledkem dálkového obchodu nebo migrace, nebylo jasné. Nová studie ukazuje, že během první obyvatelské éry se v městech a říších pohybovalo a střídalo velké množství lidí, nejen zboží. Geny kanaanitských jedinců jsou směsí místních neolitických lidí a kavkazských migrantů, kteří se do oblasti stěhovali na začátku doby bronzové.

Liran Carmel dodává, že migrace nejspíš byla více než jednorázovou událostí a mohla zahrnovat hned několik vln v celé době bronzové.

„Příkladem je bratr a sestra, kteří žili kolem roku 1500 v Megiddo, na území dnešní severní Izraele. Pocházeli z rodiny, která migrovala relativně nedávno ze severovýchodu. A ačkoliv jde o sourozence, vykazují poměrně dost genetické rozmanitosti,“ říká. Tato rozmanitost může být podle něj výsledkem širších obchodních vazeb ve středomořských přístavních městech než ve vnitrozemských osadách.

Kdo byl první?

Izraelští i palestinští politici tvrdí, že region Izrael a palestinská území jsou domovem jejich lidu. „Jsme Kanaánci,“ prohlásil loni prezident Palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. „Tato země je země lidí, kteří tu byli před 5000 lety.“ Izraelský premiér Benjamin Netanjahu mezitím nedávno řekl, že předkové moderních Palestinců „přicházeli z Arabského poloostrova do země Izrael tisíce let“ po Izraelcích.

Nová studie však naznačuje, že navzdory bouřlivým změnám v oblasti od doby bronzové jsou dnešní obyvatelé regionu do značné míry provázáni. Liran Carmel doufá, že brzy rozšíří nálezy tím, že shromáždí DNA ze zbytků těch, kteří mohou být identifikováni jako Judean, Moabite, Ammonite a další skupiny zmíněné v Bibli a dalších textech.