V Minnesotě protestovaly stovky lidí po smrti zatýkaného George Floyda.

V Minnesotě protestovaly stovky lidí po smrti zatýkaného George Floyda. Zdroj: Reuters

Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
Protesty a násilí v Minneapolis pokračují navzdory zákazu vycházení.
18
Fotogalerie

Důvod nepokojů v USA? Z amerických protestů proti policejnímu násilí se klube celostátní problém

Američané jsou zvyklí protestovat, momentální situace však dosahuje na úroveň celostátního měřítka. Jiskrou pro plameny v podobě vyostřených demonstrací se stala smrt Afroameričana po rutinním zásahu policistů. George Floyd naposledy vydechl v pozdních pondělních hodinách krátce po umístění do vazby. Davy rozlícených obyvatel už tři noci za sebou rabují v ulicích Minneapolis, kde k incidentu došlo a veřejnost se podobně projevila i v několika dalších amerických metropolích.

Bouřlivým nepokojům doprovázeným ničením jak soukromého tak veřejného majetku a rabováním předcházela smrt 46letého rodáka z Houstonu. Kvůli předchozím zápletkám se zákonem se před přibližně šesti lety přestěhoval do největšího města státu Minnesota, aby se pokusil o nový začátek. Až do osudného dne se živil jako vyhazovač v místní restauraci.

Klíčové chvíle federálního problému se odehrály poté, co se Floyd okolo osmé hodiny večer vydal do obchodu s potravinami Cup Foods. Prodavač si následně všiml pochybné bankovky jednoho ze zákazníků a podezření na pokus o platbu padělanou dvacetidolarovkou nahlásil policii. Zanedlouho se na místě objevili strážníci. Podstatnou část jejich zásahu naneštěstí pro ně zaznamenala bezpečnostní kamera vedlejší restaurace.

Floyd seděl v černém minivanu se dvěma dalšími lidmi, když se k němu začali blížit dva muži v uniformách. Po jejich výzvě vylezl z auta, dostal pouta a policisté ho odvedli ke služebnímu vozidlu. Co se dělo bezprostředně poté zatím není známo, další vývoj ovšem zachycuje virální video, které obletělo svět. Autorka záběru Darnella Frazierová na něm zaznamenala moment, kdy strážník Derek Chauvin klečí afroamerickému vyhazovači na krku. „Prosím, nemůžu dýchat,“ zopakoval Floyd několikrát během pár minut tu stejnou větu.

Nedlouho po dramatickém zadržení a odvezení podezřelého na stanici okolo půl deváté už policisté volali záchrannou službu, v cele totiž našli bezvládné tělo George Floyda. Tragickou událost nedokázala zvrátit ani téměř hodinová resuscitace, a pět minut před půl desátou byl tak prohlášen za mrtvého.

Násilné protesty

Jednání policisty Chauvina se jeho nadřízení rozhodli okamžitě potrestat vyhazovem společně s dalšími třemi kolegy, kteří incidentu přihlíželi. Část obyvatel města Minneapolis tuhle reakci však vnímala jako neadekvátní a z toho důvodu vyrazila do ulic. Cílem demonstrací měla patrně být obžaloba bývalých strážníků, přičemž k zadržení Dereka Chauvina došlo v pátek, později byl obviněn z vraždy. V souvislosti s událostí se také často zdůrazňuje odpor k policejní brutalitě a rasismu.

Jenže projev vůle davu se vymkl kontrole, když nespokojení občané Minneapolis začali s rabováním a ničením veřejného i soukromého majetku. Protesty se s pátečním dnem natáhly na třídenní maraton s dramatickým vyvrcholením. Lidé totiž v rámci demonstrace vnikli do evakuované policejní stanice, jen aby ji následně podpálili. K tomu ještě desítky policistů hlídaly dům zdrženého. Vlna nepokojů navíc zasáhla další metropole jako Phoenix, Denver, Memphis nebo Columbus.

K situaci se vedle mnoha dalších amerických politiků vyjádřil také prezident USA Donald Trump. „Když začne rabování, začne se střílet,“ napsala na Twitter hlava Spojených států. Sociální síť příspěvek schovala pod záminkou, že „glorifikuje násilí“.