Video placeholde

V pomoci OSVČ děláme, co se dá. V roce 2008 nedal nám podnikatelům stát nic, tvrdí ministr Havlíček

Vicepremiér Babišovy vlády Karel Havlíček (za ANO) má s podnikáním osobní 30letou zkušenost. V pořadu Epicentrum Blesku promluvil o pomoci státu pro malé a střední firmy a OSVČ v dobách, kdy jsou těžce zkoušeni pandemií, omezeními a nastupující krizí. Havlíček odmítl kritiku, že by se snažili pomoci jen někomu a věří, že spotřebitelé začnou víc utrácet.

„Děláme, co se dá s ohledem na to, jaké máme rozpočtové možnosti a také s ohledem na to, co jsme schopni prakticky rozdistribuovat. V současnosti 1,5 milionu podnikatelů žádá určitou podporu, jsou to statisíce až miliony žádostí, které se musí vyadministrovat,“ upozorňuje Havlíček. A tak dochází i na zamítnuté žádosti či prodlevy.

Havlíček přitom hájil kroky vlády s tím, že i na malé a střední podniky a OSVČ skutečně myslela. A rozhodně víc, než tomu bylo v minulosti. „Já jsem 30 let podnikal, 30 let jsem zažíval úspěchy, někdy i neúspěchy. Zažil jsem dobu světové hospodářské krize roku 2008, dva roky to trvalo, zaměstnával jsem stovky, dokonce snad přes tisícovku lidí. Měli jsme textilky a docela se nám dařilo a najednou přišla světová krize, kdy jsme šli na třicet, čtyřicet procent našeho výkonu. Bylo to kruté, tenkrát si pamatuji, že jsem rok lítal po bankách a zajišťoval financování, některé účasti jsme prodali,“ líčil Havlíček.

„Vím, co to je, když taková věc přijde. Je pravda, že tenkrát byl menší zásah, nešli jsme na nulu, ale také to trvalo dva roky. Zatímco teď je to tak, že jste na nule, ale je to otázka několika týdnů nebo měsíců. Ale vzpomínám si, co nám tenkrát vláda dala. Já vám to zrekapituluji. Nic. Čistá nula. Prošetřili jsme se prakticky až do další krize. S výjimkou některých záruk. My jsme dnes kritizovaní, že záruky jdou pomalu. Za dva roky se dalo méně záruk, než my jsme dneska dali za 14 dní, za tři týdny. Vláda tenkrát pro střední firmy nic neudělala, akorát se o tom mluvilo,“ tvrdí.

Celý článek najdete zde >>>