Video placeholde

Je to politický hnůj, Jermanová mě chce zastrašit, říká záchranářka, kvůli které padlo trestní oznámení

Šťournula jsem do politického hnoje, tlak na mě je čím dál větší, říká záchranářka Veronika Brožová, která napsala v březnu otevřený dopis, v němž upozorňovala na nedostatek respirátorů a roušek. Kvůli tomu podal Středočeský kraj trestní oznámení. Brožová si za svými slovy stojí a ničeho nelituje. V rozhovoru otevřeně popisuje, jaké na ni byly vyvíjeny tlaky a proč teď ze záchranky odchází.

Chtějí mě zastrašit, udělat ze mě exemplární příklad, popisuje Brožová svůj konflikt s hejtmankou Jermanovou a vedením Středočeského kraje. Její kolegové se bojí o situaci mluvit. Na jednom setkání po ní prý chtěl krizový manažer jména těch, kteří ji podporovali a její názor sdíleli. Říká, že jí to připomíná 50. léta a je to odraz toho, jak se hnutí ANO chová na celostátní úrovni.

Záchranářka odmítá, že by pomůcek byl v březnu dostatek. Vedení záchranky postavilo záchranáře a lékaře do těžké situace a morálního dilematu. Ti, kteří odmítli pracovat bez pomůcek, protože by  mohli někoho nakazit nebo nemoc roznést, byli podle Brožové popotahováni. Tvrdí, že díky jejímu dopisu lidé začali nabízet pomoc a že právě její aktivita zajistila, že roušek měli dost.

Středočeský kraj: Co potřebujete vědět před krajskými volbami 2020>>>

Brožová teď konzultuje další postup s právníkem, policie ji ale zatím nekontaktovala. Ze středočeské záchranky odchází, stydí se totiž za to, jak se ke svým lidem chová. Problém je podle ní ve vedení, které je napojené na krajské politické špičky.

Co byla poslední kapka, která přiměla Veroniku Brožovou otevřený dopis napsat? Jak vnímá vyjádření hejtmanky Jermanové? Proč mluví v souvislosti se svou kauzou o politickém hnoji? A proč se bojí její kolegové, kteří ji podporují, veřejně promluvit?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>