Marie Cauová - první transgender starostka

Marie Cauová - první transgender starostka Zdroj: Profimedia

Marie Cauová - první transgender starostka
Marie Cauová - první transgender starostka
Marie Cauová - první transgender starostka
Marie Cauová - první transgender starostka
4
Fotogalerie

Ženou až ve čtyřiceti letech. Francouzi si zvolili první transgender starostku

Malé francouzské vesnici ležící kousek od hranic s Belgií se díky historickému prvenství v posledních dnech dostává nezvyklé mediální pozornosti. Můžou za to březnové volby v obci Tilloy-lez-Marchiennes. Tamní rada si totiž za novou starostku vybrala Marii Cauovou, která v minulosti podstoupila změnu pohlaví. Jde tak o historicky první případ, kdy se transgender osoba stala nejvyšším představitelem obecní správy ve Francii.

Podle Cauové v jejím zvolení pohlaví nehrálo žádnou roli. „Lidé pro mě nehlasovali, protože jsem nebo nejsem transgender. Volili program a hodnoty,“ vysvětlovala 55letá Francouzka pro agenturu AFP. Zároveň se nepovažuje za aktivistku a chce se koncentrovat na lokální politiku. „Co je na tom překvapující, je to, že je to překvapující,“ dodala.

Marie Cauová vedla úspěšnou kampaň v rámci voleb konaných 15. března společně s kandidátkou pod názvem v překladu „Společné rozhodování“, mezi jejíž cíle patřil rozvoj lokální ekonomiky a udržitelného hospodářství. Její kolegové si ji následně vybrali do nejvyšší obecní funkce. Neobvyklé okolnosti v podobě koronavirové epidemie však zapříčinily, že k oficiální inauguraci starostky došlo až o 2 měsíce později, konkrétně v sobotu 23. 5.

Oněch přibližně 600 obyvatel svou favoritku patrně dobře zná, údajně zde totiž žije už 20 let. „Tahle vesnice bude oživena a bude se o ní více mluvit,“ je přesvědčená místní usedlice Marie-Josee Godefroy. V minulosti se rekordmance dostalo vzdělání v oblasti zemědělství a zahradnictví a momentálně se živí prací v sektoru managementu. „Mým snem je vybudovat příkladnou vesnici, abychom ukázali, že běžní občané zvládnou to, v čem selhává vláda,“ přiblížila Cauová své úmysly.

Život v cizí kůži

Marii Cauové trvalo 40 let života, než si uvědomila, že by se chtěla stát ženou. S procesem postupné změny pohlaví tedy začala před 15 lety. Navzdory nevšednímu rozhodnutí se podle jejích slov nesetkala s žádnými projevy diskriminace nebo šikany. Lidi prý obecně vnímá jako milé bytosti s určitými chybami.

Pozornosti novinářů si všimla i vyšší patra francouzské politiky a s gratulací přispěchala například ministryně pro genderovou rovnost Marléne Schiappa. „Viditelnost transgenderové menšiny a boj proti transfobii se odehrává prostřednictvím vykonávání veřejných a politických povinností,“ stojí v jejím twitterovém prohlášení.