Video placeholde

Muž se opil a vyhrál souboj s medvědem. Teď zaplatí tučnou pokutu za týrání zvířat, mohl však skončit hůř

Nepěknou podívanou zažili návštěvníci Varšavské zoo, když se neznámý mladík zdánlivě pod vlivem alkoholu nečekaně objevil v medvědím výběhu. K souboji člověka s medvědem došlo velice záhy a výsledek zápasu by vás nejspíše překvapil.

21. května, teprve dva dny po znovuotevření Varšavské zoo, se 23letý, již v 11:30 opilý muž rozhodl poměřit své síly s jedním z nejnebezpečnějších predátorů přírody. Po vstupu do medvědího výběhu, velice rychle upoutal pozornost nejen přítomných lidských návštěvníků, ale i samotné obyvatelky výběhu, medvědí samice Sabinky. Muž ve videu poměrně poklidně stojí uprostřed výběhu a nejeví se, že by mu docházela míra nebezpečí, do kterého se dostal. Když však uzří medvědici, která se k němu nejprve kradmým krokem, o pár okamžiků později již během blíží, zvolí muž nejprve taktiku ústupu a pokouší se zachránit svůj holý život skokem do vodního příkopu.

Medvědice ho však do příkopu následuje a muž rychle mění svoji taktiku z defenzivní na překvapivě ofenzivní. Medvědici obtočí paží kolem krku a začne ji topit. Je to přesně ten moment, kdy přihlížející návštěvníci předvídají mladíkův konec, ten však nečekaně nepřichází. Naopak se zdá, že mladíkova ofenzivní strategie zabírá a ten se brzy dostává z vody a vylézá na kamennou dekoraci výběhu, vysoko z dosahu medvěda.

Pokud se také divíte, jak se mladíkovi podařilo tento souboj přežít a proč medvědice nezakročila daleko razantněji, jak by se od zástupce její rasy čekalo, odpověď je jednoduchá. Medvědice je stará, nemocná a slabá. Sabince je totiž 37 let, což je pro medvěda hnědého požehnaný věk, a celá situace pro ni teda musela být značně stresující. Ve chvíli, kdy ji muž topil, jí mohl vážně ublížit. Podle mluvčí Varšavské zoo Anny Karczewské byla Sabina ještě hodiny ve stresu.

Muže z medvědího výběhu později zachránili hasiči. Z dechu mu bylo naměřeno 1,5 promile alkoholu v krvi. Mladému opilci ovšem tato taškařice připomínající něco, co by podnikl Zach Galafinakis v Pařbě ve Vegas, neprojde lacino. Muž dostane trest nucených prací a bude muset uhradit pokutu ve výši 5 000 PLN, což v korunách odpovídá částce 30 500 Kč.

Mohl však skončit daleko hůř. Mluvčí zoo uvedla, že muž měl veliké štěstí, že ve výběhu se zrovna pohybovala 37letá samice Sabina, která je jako bývalé cirkusové zvíře zvyklá na lidi. Druhá medvědice Mała by prý muže bez váhání vyvrhla.

Celá aférka má bohužel ještě jednu smutnou dohru. Medvědí výběh, ve kterém k incidentu došlo, byl umístěn na okraji zoo a situován tak, že i kolemjdoucí z vnějšku zoo mohli medvědy pozorovat. Jednalo se o jednu z oblíbených atrakcí Varšavy, nicméně po nedávném incidentu došla zoo k rozhodnutí, že medvědy přesune a „schová“ do výběhu uvnitř zoo.