Petr Nečas a jeho advokát Adam Černý

Petr Nečas a jeho advokát Adam Černý Zdroj: ČTK

Soud uznal Nečase vinným za křivou výpověď ve prospěch manželky

Soud uznal bývalého premiéra Petra Nečase (ODS) vinným z křivé výpovědi. Z justiční databáze Infosoud vyplývá, že rozhodl v pondělí trestním příkazem. Jaký trest někdejšímu předsedovi vlády uložil, zatím není zřejmé. Podle obžaloby Nečas dvakrát nepravdivě svědčil v kauze zneužití Vojenského zpravodajství, a to ve prospěch své současné manželky Jany (dříve Nagyové). Rozhodnutí není pravomocné. Nečasův advokát sdělil ČTK, že se jeho klient bude bránit. Na posun v případu upozornila Česká televize.

Soudce může bez projednání věci v hlavním líčení vydat trestní příkaz, pokud opatřené důkazy spolehlivě prokazují skutkový stav případu. Obžalovanému smí příkazem uložit například až roční podmíněný trest, až roční domácí vězení, obecně prospěšné práce nebo peněžitý trest. V hlavním líčení lze obžalovaného za křivou výpověď potrestat až tříletým odnětím svobody.

"Rozhodnutí zatím nebylo doručeno stranám trestního řízení, proto nemohu sdělit podrobnosti k obsahu trestního příkazu," napsala na dotaz ČTK mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Soud obžalobu obdržel 4. května, rozhodl tedy po třech týdnech.

Nečasův advokát Adam Černý uvedl, že se o vydání příkazu dověděl stejně jako Nečas z médií. "Rozhodnutí soudu nám nebylo doručeno a jeho obsah neznáme, obhajoba však využije právní nástroje na případnou procesní obranu," napsal.

Pokud si Nečas proti příkazu podá do osmi dnů od doručení tzv. odpor, bude soud muset jeho případ řešit veřejně v hlavním líčení.

Kauza Vojenského zpravodajství přispěla v červnu 2013 k pádu Nečasovy vlády. Někdejší ředitelka premiérova kabinetu Nagyová o rok dříve nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu tehdejší manželku Radku. Justice ji za to potrestala tříletou podmínkou a maximálním, tedy desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy.

Nečase policie obvinila z křivého svědectví loni v listopadu. Soudnímu senátu totiž opakovaně tvrdil, že se na zpravodajce obrátil sám, protože se obával o bezpečí své rodiny. V odůvodnění verdiktu však zaznělo, že nemluvil pravdu a že jeho verze je v rozporu s nashromážděnými důkazy.

Expremiér už společně se ženou čelí obžalobě z podplácení v tzv. kauze trafik pro trojici poslanců ODS. Podle státních zástupců přislíbili v roce 2012 Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu, a nechají tak projít vládní daňový balíček. Nečasovi za to hrozí až šestileté vězení.

Nečas je zatím jediným předsedou české vlády, jehož kauzy se dostaly až k soudu. Současný premiér Andrej Babiš (ANO) je od října 2017 s přestávkami stíhaný v kauze padesátimilionové dotace pro farmu Čapí hnízdo.