Video placeholde

Nejbohatší český hráč počítačových her zlomil rekord. Agraelus dostal od fanoušků během pár dnů čtvrt milionu

S Vojtěchem Fišarem, který se pod přezdívkou Agraelus živí hraním počítačových her, jsme dělali v prosinci minulého roku rozhovor. Tehdy nám potvrdil, že si hraním her vydělává kolem půl milionu korun měsíčně. To je dosud nejvíc ze všech českých herních streamerů. Nyní ale zlomil další rekord – jen během pár květnových dní mu na platformě Twitch, přes kterou své hraní vysílá, poslali diváci statisíce.

Pokud streamery pravidelně nesledujete a o Twitchi nemáte dosud ani ponětí, zde je malé shrnutí. Jedná se o sociální síť, na které streameři živě komentují své počínání (nejčastěji hraní videoher, ale i třeba tvorbu grafiky nebo různé fyzické aktivity). Uživatelé, kteří je sledují, mají několik možností, jak streamery v jejich vysílání podpořit. Mezi dvě nejpoužívanější metody patří měsíční předplatné a jednorázové dary – právě v těch Agraelus překonal rekord českého Twitche.

Hlavní část příjmů Vojtěcha Fišara tvoří předplatitelé – aktuálně jich má 7 tisíc (což je na českém Twitchi zdaleka nejvíc). Právě z jejich počtu se dá odvodit jeho měsíční příjem. Není to tak jednoduché, že by se jejich počet dal vynásobit určitou částkou, protože část příjmů si bere samotná platforma a předplatné mají i jinou hodnotu. Obecně se dá ale mluvit o zhruba půl milionu korun. Přesnou částku Fišar nikde nezveřejňuje, nicméně hrubý odhad si může každý udělat sám podle aktuálního počtu předplatitelů i jednorázových darů, které streamer dostává (a které má Agraelus na internetu veřejně vystavené, což rozhodně není mezi streamery pravidlem). A právě v nich nyní zlomil český rekord.

Pusťte si celý prosincový rozhovor Reflexu s Agraelem

Video placeholde
Reflex podcast: Vojtěch Fišar alias streamer Agraelus, který se živí hraním her • Martin Bartkovský

Během měsíce května mu v rámci darů během vysílání přišlo více než 350 tisíc korun. Drtivá většina potom v  posledních pár dnech od dvou lidí. Všechno odstartoval uživatel s přezdívkou tomlincoln, který poslal nejprve 10 000 a následně 50 000 Kč během jednoho streamu. Na to o čtyři dny později zareagoval uživatel LastGameBlitz se 70 000 příhozem. Už to bylo v rámci jednorázového daru bezprecedentní. Všechno ale zbořil tomlincoln, který včera poslal rovných 100 000 korun. Pokud nepočítáme darované bitcoiny, jejichž cena je proměnlivá v čase, jedná se o suverénně nejvyšší jednorázový dar v historii českého Twitche.

Podívejte se, jak Agraelus reaguje na 100 tisícový dar

 

Nutno podotknout, že tyto dary neposkytují divákům žádné další výhody, a jedná se tak o čirou podporu streamerů v jejich práci. Zaslaný dar je možné vyžádat zpět a sám Agraelus potvrdil, že pokud tito uživatelé v budoucnu o vrácení částky požádají, tak jim bez prodlení vyhoví. Nezdá se to však pravděpodobné (vzhledem k jejich vzájemnému přehazování je pravděpodobnější, že celkovou částku ještě navýší).

Agraelus je už delší dobu považován za vůdčí osobnost českého Twitche. Vyniká nejen počtem předplatitelů a svými příjmy, ale především i v konzistenci a pravidelnosti svých přenosů. Od streamování si prakticky nebere přestávky a každý večer tráví na Twitchi 7–9 hodin času, během kterého předvádí výkony na úrovni lepších stand up komiků. Za pozornost stojí i jeho charitativní aktivita, kdy na dobročinných streamech vybral od uživatelů statisíce pro projekty věnující se dětem v dětských domovech či opuštěným zvířatům.