Letadlo China Eastern s rouškami se připravuje k odletu.

Letadlo China Eastern s rouškami se připravuje k odletu. Zdroj: Twitter Jan Hamáček

Sucho hodlá vláda vyřešit leteckým mostem s Čínou. V Pardubicích přistál první Airbus s kanystry vody

Jelikož se situace kolem koronaviru začíná v České republice pomalu uklidňovat, začíná vláda pomalu, ale jistě řešit další palčivé problémy. Tak například sucho. Stoupající průměrné teploty a málo srážek již několik let připravují naše území o vodu, což se začíná projevovat na vyschlých studnách a poloprázdných říčních korytech.

„Jasně, že můžeme stavět přehrady nebo vracet vodní toky do původních koryt, abychom vodu na našem území zadrželi. Někteří takzvaní ekoteroristé dokonce vznášejí rouhačské návrhy, abychom změnili styl zemědělství a začali prosazovat takzvané mokřady. To je samozřejmě nesmysl, protože na našich polích a lánech má například taková řepka své historické místo a řepky se rozhodně nevzdáme. Ani nemusíme, protože my to vodu seženeme jinde. Využijeme leteckého mostu s Čínou a místo roušek a respirátorů začneme dovážet čínskou vodu,“ nastínil premiér Andrej Babiš vládní strategii pro boj se suchem.

„Byla by škoda nevyužít přátelství s čínskými bratry, kteří nám tak pomohli svým ochranným vybavením v době pandemie, a již zavedené logistické trasy využijeme pro dovoz vody,“ dodal.

V současné době je expertní tým prezidenta republiky (Mynář, Nejedlý, Tvrdík, Kellner) v Číně, kde vyjednává podmínky pro import čínské vody do České republiky.

„V Číně mají vody hodně. Mají tam mimo jiné Tři soutěsky, což je největší přehrada na světě. Zásoby vody jsou tam doslova nevyčerpatelné. Mí čínští přátelé mě ujistili, že zavodnit Českou republiku nebude problém,“ tvrdí prezident Miloš Zeman, který v současné době plní funkci garanta čínského zavodnění České republiky.

„Jednání s našimi čínskými bratry ve věci dovážení vody probíhají již čtrnáct dní a mému expertnímu týmu se podařilo vodu sehnat v rekordním čase. V pondělí dopoledne přistál na letišti v Pardubicích první ze slíbených Airbusů, který byl až po střechu naplněn kanystry s vodou. Část z nich již vodohospodáři nalili do Labe a Vltavy, aby zvýšily průtok pro vodní dopravu. Zbytek si rozebraly kraje na zlepšení situace podzemní vody, kterou hejtmani na nejpostiženějších místech vylili do studní,“ vysvětloval Miloš Zeman, který hýří optimismem.

Kdo optimismem ale zatím tak úplně nehýří, jsou obyvatelé v krajích, kteří si stěžují, že je čínská voda nekvalitní.

„Přiběhli k nám na zahradu nějaký papaláši z krajskýho úřadu s kanystrama, ve kterých byla nějaká divně páchnoucí a zakalená voda. Když jsem se jich ptal, co tady dělají a ať vysmahnou z mýho pozemku, tvrdili, že jsou z kraje, že do toho nemám co mluvit. Nalili mi asi pět kanystrů tý vody do studny a pak zase odjeli. Teď si musíme kupovat vodu balenou, protože z tý vody ze studně máme akorát všichni průjem,“ stěžuje si pan Antonín, který byl mezi prvními obyvateli České republiky zavodněn čínskými přáteli.

„Máme nějakou zpětnou vazbu od uživatelů čínské vody, že trpí průjmy. Já bych rád podotkl, že se jedná o čínskou vodu, na kterou my Evropané nejsme zvyklí. Mám ale informace, že to je jen počáteční šok a během týdne si to sedne a lidé si zvyknou. Naučil jsem lidi jíst ten utrejch z Kosteleckých uzenin, naučím je pít čínskou vodu,“ prohlásil silácky Andrej Babiš. Další dodávky čínské  vody jsou naplánovány na pátek a potom každou středu až do zažehnání sucha.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je věčný sen Andreje Babiše o řízení státu jako firmy.