Zdroj: SEMIX PLUSO

Zařaďte oves do jídelníčku, je to skrytý poklad zdravé výživy

Oves je přirozeně bezlepkový a jeho výživová hodnota několikanásobně převyšuje přínos pšenice, která po mlýnském zpracování neobsahuje hodnotné obalové vrstvy s vlákninou a minerály, ale pouze škrobnatý střed obilky. Ale není oves jako oves. Většina ovesné produkce je kontaminovaná pšenicí, ječmenem a žitem a ztrácí svou bezlepkovost.

Co je to oves

Oves se řadí mezi obilí z čeledi lipnicovitých a je jedinou obilovinou, která tvoří obilky do květenství „lata“. Oves se snadno pěstuje, ale má vysoké nároky na zpracování po sklizni. Výsledek však stojí za to. Oves a z něho vyrobené ovesné vločky, které slouží jako výchozí surovina pro další výrobu müsli, kaší a snídaňových cereálií, je bohatým zdrojem hodnotných látek.

Jaké jsou nutriční hodnoty ovsa

Nutriční hodnota ovsa je ve srovnání s ostatními obilovinami unikátní. Obsahuje bílkoviny s vysokým množstvím aminokyselin methioninu a lyzinu a také více tuku (až 6 %) než jiné obiloviny. Oves se rovněž vyznačuje vhodným poměrem nasycených i polynenasycených mastných kyselin a vysokým množstvím kyseliny linolové (omega-6).

Endosperm (vnitřní živné pletivo semene) obilky má až 6,5% obsah rozpustné vlákniny neboli betaglukanů. Betaglukany snižují hladinu cholesterolu v krvi a spolu s ním i riziko výskytu ischemické choroby srdeční. Oves působí také antioxidačně a má vysoký obsah vitaminu B1.

SEMIX PLUSO

Vláknina patří k základním kamenům zdravé výživy

Ovesné zrno je základem moderního pojetí zdravé výživy. Křehkost a křupavost zapékaného müsli nebo jemnost a lahodnost ovesných kaší je jen příjemným bonusem. Význam ovsa spočívá hlavně v obsahu vlákniny, která je často zmiňována jako důležitá složka ve výživě dětí, dospělých i seniorů. Má příznivý vliv na průběh trávení, zdraví trávicích cest, zachování a podporu růstu správné střevní mikroflóry a na vychytání škodlivých látek a jejich vylučování z těla. Vláknina svými účinky ovlivňuje také činnost dalších orgánů těla a koneckonců i psychiku. Účinek vlákniny se dá shrnout do rovnice:

Ovesný pokrm = kvalitní stolice = dobrá nálada

Není oves jako oves

Oves je pro své vlastnosti v dlouhodobém hledáčku vědeckých institucí, protože neobsahuje lepek typický pro pšenici, ječmen a žito. Do jídelníčku ho mohou zařadit i lidé trpících celiakií nebo nesnášenlivostí na lepek. Za bezlepkový však nelze považovat každý běžně dostupný oves, protože je ve značné míře kontaminován právě pšenicí, ječmenem nebo žitem.

Co musí splňovat oves s deklarací bez lepku Oves a ovesné potraviny s deklarací bez lepku musí splňovat podle vyhlášky maximální množství 20 mg lepku na 1 kg potravin. Oves pro bezlepkové potraviny musí být pěstován a zpracováván ve speciálním režimu, který zaručuje, že nedojde ke kontaminaci. Společnost Semix Pluso jako první v České republice i ve střední Evropě zpracovala oves v této kvalitě a uvedla na trh ovesné kaše bez lepku.

Osoby dodržující bezlepkovou dietu by měly konzumaci ovesných výrobků bez lepku předem konzultovat se svým ošetřujícím lékařem.