Video placeholde
Sto zvířat - eKoncert v Lucerna Music Baru
Sto zvířat - eKoncert v Lucerna Music Baru
Sto zvířat - eKoncert v Lucerna Music Baru
Sto zvířat - eKoncert v Lucerna Music Baru
Sto zvířat - eKoncert v Lucerna Music Baru
75
Fotogalerie

eKoncert je mutant mezi streamem a koncertem naživo. A kapely i diváci si je náležitě užívají

Koronavirová krize v ČR měla mimo jiné za následek úpadek kulturní scény, koncertů, divadelních představení a vlastně veškerých živých vystoupení, kterých se lidé mohli účastnit osobně. Mnoho umělců tudíž přesunulo svou tvorbu na internet a vystupovali prostřednictvím streamů. Měli jsme tu online hudební koncerty, divadelní i cirkusová vystoupení, sóla na hudební nástroje, recitace poezie a mnoho dalšího. V nouzovém režimu tato náhražka mnohdy výborně fungovala, lidé byli rádi alespoň za vystoupení prostřednictvím obrazovky a umělci zas mohli touto limitovanou formou potěšit své fanoušky. Obě strany ale cítily, že to není to pravé.

„Živé“ vystoupení prostřednictvím kamery a obrazovky ve výsledku přeci jen není živé. Umělcům chyběla atmosféra, kontakt s diváky, zpěv či smích z publika a na závěr samozřejmě potlesk. Diváci samozřejmě zažívali podobné nedostatky. Přeci jen sedět na gauči v teplákách a sledovat koncert či divadelní hru v televizi či na obrazovce počítače není úplně to samé jako zúčastnit se osobně a pocítit již zmíněnou atmosféru.

Koronavirová omezení se však postupně rozvolňují a s tím přichází i návrat některých někdejších radostí. Během května byl počet lidí, kteří se mohou shromáždit na jednom místě, zvýšen na 100 kusů a umělcům se tedy vrátila možnost opět vystoupit před živým, byť limitovaným publikem. Lucerna Music Bar například uspořádala sérii eKoncertů. Projekt, který kombinuje živé vystoupení kapely před početně limitovaným publikem v kombinaci se streamováním koncertu na sociálních sítích pro diváky u obrazovek. V minulém týdnu takhle proběhly eKoncerty kapel MYDY, Sto zvířat,PSH a J.A.R.

Na interpretech i divácích je znát, že po dlouhém kulturním suchu je eKoncert požehnáním. Kapely konečně mají tak důležitý kontakt s posluchačem, vidí své publikum a mohou si náležitě užít zasloužený poslech. Přítomní diváci naopak křepčí, zpívají, pohupují se v rytmu a horečnatě tleskají.  Diváci u obrazovek přitom stále mohou zhlédnout streamovaný přenos tak, jak tomu bylo během koronavirové přestávky.

Od 25. května se navíc limit počtu shromážděných osob zvýšil na 300, koncerty mají tedy šanci udělat další krůček směrem k normálu.

V budoucnu můžete v Lucerna Music Baru navštívit následující eKoncerty:

28 .5. – Aneta Langerová

29.5. – N.O.H.A. Noise of Human Art

30.5. – Katarzia

9.6.  – The Dead Daisies

17.6. – MTO Universal Praha

Další program naleznete zde.