Vězní v nápravném zařízení North County

Vězní v nápravném zařízení North County Zdroj: Profimedia.cz

Boj s koronavirem ve Spojených arabských emirátech.
Boj s koronavirem v Maroku.
Boj s koronavirem v ruských nemocnicích
Boj s koronavirem v ruských nemocnicích
Detroitský kněz a jeho inovované „kropení“ svěcenou vodou.
13
Fotogalerie

Koronavirus měl zajistit jízdenku domů. Kalifornští vězni se proto úmyslně navzájem nakazili

Zatímco koronavirus sužuje značnou část planety, kalifornští vězni v něm zahlédli příležitost. Mezi trestanci v nápravném zařízení North County se podle pondělního oznámení místního šerifa rozšířila fáma. Koho prý pozitivně otestují na covid-19, dočká se vysněné propustky. Přišli proto s plánem úmyslně si mezi sebou nemoc předat. Ačkoliv se ale desítky z nich nakazily, domů neodjel nikdo.

Nebezpečnou taktiku odsouzených veřejnosti sdělil na tiskové konferenci šerif Alex Villanueva. „Mezi vězni se rozšířila mylná představa o tom, že pokud se nakazí covidem-19, budeme je muset propustit – a to se nestane,“ vysvětloval Villanueva důvod nezvyklého chování.

Policie začala s vyšetřováním poté, co vězení uprostřed dubna zaznamenalo prudký nárůst v počtu nakažených infekčním onemocněním. V rámci bezpečnosti zařízení se tak strážníci snažili vypátrat možné ohnisko. K jádru problému se dostali po zhlédnutí záběrů jedné z bezpečnostních kamer.

Záznam zachytil skupinku vězňů ve společných prostorách určených pro asi 50 lidí ve chvíli, kdy si nemoc patrně předávali. Použili přitom jeden kelímek na teplou vodu, ze kterého se řada z nich napila. Podle šerifa si trestanci za běžných okolností svůj plastový pohárek ostražitě hlídají a na nic podobného by nepřistoupili. Teplá voda měla navíc zvýšit tělesnou teplotu, což patří mezi příznaky nákazy koronavirem.

Kromě toho si osoby na videu přikládaly k ústům jednu roušku a pravděpodobně k ní přičichávali. Výsledek hromadného snažení přibližně o týden později demonstrovalo 21 nových přírůstků do řad nakažených. Nikdo ze zúčastněných se k úmyslu nepřiznal.

Původ nebezpečné fámy

Na situaci koronavirové epidemie byla nucena reagovat i nápravná zařízení. Šerif Villanueva před dvěma měsíci oznámil, že v rámci snahy o snížení vězeňské populace byli někteří trestanci propuštěni o něco dříve. Konání kalifornských bezpečnostních složek jasně mapuje i statistika. Od února klesl počet zadržených ze 300 za den na pouhých 60. Celkový počet vězňů pak od února spadl ze 17 tisíc na asi 11,7 tisíce.

„Pokud by pandemie zasáhla ve chvíli, kdy jsme měli 17 tisíc lidí ve vězeních, výsledky by byly katastrofické,“ odůvodnil Villanueva změnu přístupu policie. Podle něj trestanci z podstaty samotných nápravných zařízení představují ohroženou skupinu. A právě razantní změny mohly mezi odsouzenými přispět k obnovení naděje na svobodu prostřednictvím nákazy covidem-19.