Národní muzeum a Adam Gebrian

Národní muzeum a Adam Gebrian Zdroj: Mall.tv

Muzea slaví mezinárodní den: Adam Gebrian představuje ta, která jsou unikátní nejen svými sbírkami

Už třiačtyřicet let si svět připomíná, jak významná jsou pro kulturní výměnu, vzájemné obohacení společnosti a porozumění muzea. Na 18. května připadá každoročně jejich mezinárodní den. Oslavit ten letošní, který nese podtitul Muzea za rovnost: rozmanitost a začleňování, můžete hned několika prohlídkami, a to nejen v Česku, ale i v zahraničí. Překážkou na cestě za nimi přitom nemusí být vzdálenost, absence roušky, ani testu bezinfekčnosti. Do nově zrekonstruované budovy Národního muzea, Arcidiecézního muzea Olomouc, které je první českou památkou pyšnící se prestižním označením „Evropské dědictví“, nebo jedné z nejdražších staveb současnosti, pařížské Nadace Louis Vuitton můžete zavítat s architektem Adamem Gebrianem v pořadu Překvapivé stavby.

Národní muzeum – rekonstrukce historické budovy

Jakou změnou prošlo nejpopulárnější muzeum a jedna z nejvýznamnějších historických budov u nás? Podívejte se do speciálního prostoru v podzemí, který propojuje starou budovu s novou, na veřejný prostor mezi oběma budovami, ale i na největší změnu, která tu proběhla – zpřístupněno je totiž místo, odkud je výhled na celou Prahu, a otevřena také celá konstrukce kupole.

 

Národní muzeum – nová budova

Nová budova Národního muzea na Václavském náměstí (ve které sídlilo Národní a Federální shromáždění) je jednou z nejvýznamnějších staveb, které vznikly ve 20. století na našem území. Zároveň jde i o budovu svým způsobem kontroverzní – je sice odvážná, ambiciózní, inovativní – ovšem podmínky pro ni i její okolí se velmi změnily.

 

Arcidiecézní muzeum v Olomouci

Výsledek otevřené architektonické soutěže a dnes muzeum, na které mohou být v jednom z nejkrásnějších měst u nás právem hrdí. 

 

Nadace Louis Vuitton v Paříži

Jedna z nejkomplexnějších, nejsložitějších, nejodvážnějších a také nejdražších staveb, jaké byly za poslední léta ve světě realizovány, se nachází v Paříži a je kompletně věnována současnému umění. Vznikla v letech 2008–2014 podle návrhu americko-kanadského architekta Franka Gehryho, spoluautora pražského Tančícího domu.