Oldřich Kaiser

Oldřich Kaiser Zdroj: Herminapress.cz

Vášnivý entomolog a skvělý komik. Oldřich Kaiser slaví 65. narozeniny

České diváky baví bezmála čtyřicet let, jeho velkou láskou je divadlo, ve kterém účinkuje celý život. Proslavil se také na televizních obrazovkách, kde ztvárnil desítky rolí. V 80. letech utvořil komickou dvojici s Jiřím Lábusem, což mu vyneslo nehynoucí slávu a repliky z jejich scének jsou parafrázovány dodnes.

Oldřich Kaiser se narodil v Liberci 16. května 1955, studoval na brněnské konzervatoři, poté absolvoval Divadelní fakultu na pražské AMU. V průběhu studií začal účinkovat v Divadle na Vinohradech, jeho angažmá začalo v roce 1977 a trvalo osm let. Ve vyhlášeném ansámblu působil vedle Miloše Kopeckého, Petra Haničince či Jaromíra Hanzlíka.

Mladý herec dostával nabídky do seriálů. Jedna z prvních rolí byla v propagandistických 30 případech majora Zemana. Společně s Lábusem účinkovali v díle Mimikry, ten mapuje příběh undergroundové skupiny. Poté se Kaiser objevil ve druhé sérii seriálu Nemocnice na kraji města, roli získal i v oblíbené Dynastii Nováků. V té době vrcholilo jeho angažmá na Vinohradech, jako další působiště si zvolil experimentální divadlo Ypsilon. Konec v divadle plném herců měl svůj důvod, Kaiser měl na svědomí několik alkoholových excesů. Jednou měl vinohradský soubor odjet mimo Prahu, svérázný herec zrušil celou rezervaci a chtěl, aby jeho kolegové přespali v tělocvičně.

Pokud mluvíme o Oldřichu Kaiserovi, nesmíme opomenout Jiřího Lábuse. Poprvé se setkali v pořadu Kabaret U dobré pohody v 70. letech, poté excelovali v estrádě Možná přijde i kouzelník. Mají na svědomí několik ikonických scének jako například Klíště či Těžký týden referenta Kubrta. Pořad běžel až do roku 1991, jejich spolupráce však neskončila. Na Českém rozhlase stále funguje rozhlasový seriál Tluchořovi, kde oba herci účinkují.

Spolupráce se Svěrákem

Po sametové revoluci zájem o Kaisera neustupoval, v roce 1991 ztvárnil jednoho z Italů v Troškově trilogii Slunce, seno, erotika. Ve 21. století nestárnoucího herce obsadil Jan Svěrák do filmu Tmavomodrý svět. Nebyl opomenut ani v kriminální komedii Mazaný Filip, kde působilo několik českých filmových hvězd jako třeba Pavel Liška, Eva Holubová či Milan Šteindler.

Ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále ztvárnil postavu starého Jana Dítěte. Celý film rovněž hlasově doprovázel. Dílo na motivy Hrabalova románu obdrželo Českého lva, Kaiser však na svou sošku čekal dalších deset let. Ve stejné chvíli vrcholil hercův problém s alkoholem a Kaiser zvolil dobrovolné léčení.

Hledač brouků

Kaiser patří k hercům, kteří umí stárnout, a tak je hojně obsazován i v dnešní době. V pohádce Tři bratři zahrál bodrého otce. V roce 2016 se konečně dočkal a za film Masaryk získal Českého lva pro herce ve vedlejší roli. Kategorii opanoval i v dalším ročníku, tentokrát za roli ve filmu Po strništi bos. Z nejnovějších pořadů Kaiser působil například v seriálu Na vodě. V Českém století ztvárnil politologa Oskara Krejčího.

Osobní rovina Kaiserova života skrývá jedno manželství, s herečkou Naďou Konvalinkovou prožil 25 let, poté se rozvedli. Ve volném čase se komik věnuje rozhlasu, namluvil například Haškova Švejka.  Další vášní je entomologie. Společně s lékařem Vladimírem Benešem jezdí na různé výpravy, na jedné z nich objevili nového brouka, kterého pojmenovali Cychrus kaiseri. Příznačné by bylo pojmenovat spíše klíště, ale i tak je Kaiser asi jediným českým herce, který má svého vlastního brouka.

Aktuálně je jeho partnerkou písničkářka Dáša Vokatá, ta herce údajně zkrotila a pomáhala mu i v boji s démonem alkoholismu.

Všechno nejlepší!