Koncem května akce pro 300 lidí, v červnu už tisíc. Do restaurace pouze v roušce, pivo můžete pít bez ní

Hromadné akce včetně ve vnitřních prostorách budou od 25. května povoleny pro nejvýše 300 osob. Pokud bude epidemie dál pod kontrolou, kapacita se od 8. června zvýší na 500 lidí a od 22. června na 1000. Novinářům to dnes řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Bude nutné dodržovat dvoumetrové rozestupy a u vstupu poskytnou pořadatelé návštěvníkům dezinfekci. Velké společenské nebo sportovní akce byly zakázány, protože podle epidemiologů spolu s cestováním do zahraničí představovaly největší riziko šíření nákazy mezi lidmi.

Ve vnitřních prostorách stravovacích zařízení, která se znovu otevřou veřejnosti 25. května, bude platit povinnost nošení roušky pro personál i hosty. Lidé u stolů ji budou moci odložit jen při konzumaci jídla a pití. Při dalším pohybu po restauraci ji budou muset mít nasazenou. Uvnitř hospod, barů a restaurací bude platit zvýšená dezinfekce, stejně jako na zahrádkách. Vyplývá to z dnešních informací ministerstva zdravotnictví.

U vstupu do stravovacího zařízení i na zahrádku bude muset být pro hosty dezinfekce na ruce. Před usazením nové skupiny hostů bude muset personál dezinfikovat stůl a židle. Provozovatelé musí bránit shromaždování lidí a dohlížet na dodržování povinného odstupu. Pokud je to možné, odstup by měli dodržovat i pracovníci.

Vnitřní prostory restaurací, hospod, barů, nočních klubů a diskoték budou muset být uzavřeny mezi 23:00 a 06:00. Především v nočních klubech a na diskotékách je podle Vojtěch složité zajišťovat dodržování základních pravidel, jako jsou například dvoumetrové rozestupy mezi lidmi. Provoz takových zařízení v nočních hodinách by podle něj mohl i v České republice vést ke zhoršení epidemiologické situace, uvedl.