Radikálové Islámského státu

Radikálové Islámského státu Zdroj: Profimedia

Islámský stát v terorismu nepolevuje ani během koronaviru. Radikálové byli zadrženi i ve střední Evropě

 V posledních dnech se opět potvrdilo, že problém islámského terorismu sice zmizel z hlavních zpravodajství evropských médií, a byl tak překryt koronavirovou krizí, ale na jeho nebezpečnosti a rozsahu se nic nezměnilo. Spíše právě naopak. V sousedním Polsku to vypadá na radikální nárůst aktivit stoupenců islámského terorismu a taktéž v sousedním Německu byl náhodou odhalen islámský terorista s již připravenými výbušnými náložemi.

Sousední Polsko se v poslední době potýká s nárůstem aktivit radikálních muslimů. Po nedávném oznámení o zadržení libanonského agenta teroristické organizace Islámský stát, který měl organizovat sítě sympatizantů pro teroristické útoky po celé Evropě, teď oznámila polská média, že 7. května provedly polské protiteroristické síly zásah k zadržení čtyř muslimů původem z Tádžikistánu. Polské úřady zadržené muslimy obviňují ze snahy rekrutovat mezi muslimy v Polsku osoby pro páchání teroristických činů.

Podle mluvčího ministra pověřeného koordinací tajných služeb Polské republiky Stanisława Żaryna byli podezřelí zatčeni ve spolupráci polské kontrarozvědky ABW (Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego) a Pohraniční stráže. V současné době jsou v procesu vypovězeni a má jim být udělen zákaz vstupu na území Polské republiky a do Schengenského prostoru.

V sousedním Německu pouze díky náhodě zadržela německá policie Němce tureckého původu, který se hlásí k sympatiím k teroristické organizaci Islámský stát a provedl několik útoků na objekty německých Turků v bavorském městě Waldkraiburg. U zadrženého muže bylo objeveno několik desítek náloží, zbraně apod. Jak informují média, od dubna došlo ve Waldkraiburgu k sérii útoků na provozovny a objekty patřící Turkům a několik osob bylo při nich i zraněno. K jeho zadržení napomohla náhoda, jel vlakem bez platné jízdenky.

Podle německých vyšetřovatelů je zadržený muž narcistní povahy a vysloveně se svými činy chlubí. Na celé věci je nejbizarnější to, že zadržený je potomkem tureckých rodičů, kteří se přistěhovali do Německa, a přitom jako motiv svého jednání uvádí nenávist k všemu tureckému. Podle vyšetřovatelů se jeho zadržením podařilo nejspíše zabránit mnohem horším útokům a možným obětem.