Smích Andreje Babiše

Smích Andreje Babiše Zdroj: ČTK

Jak se Babiš znovu vysmál epidemiologům i svému ministrovi a řídil epidemii jako firmu

Zákazy, příkazy, jejich uvolňování či pokračování v boji proti koronavirové epidemii se neřídí tím, co by bylo správné podle epidemiologů, hygieniků či vůbec jakýchkoliv odborníků. Na příkladu nošení roušek je zcela jasně vidět, že o tom, jak (ne)bude chráněno zdraví národa, rozhodují momentální nálady Andreje Babiše. Hnutí mysli velkého šéfa má přednost před argumenty a stanovisky expertů předkládanými vládě.

„Byl jsem nakupovat, byl jsem i venku. Možná je potřeba udělat nějaké změny a nečekat do poloviny června. Možná je budeme nosit jen ve vnitřních prostorech,“ prohlásil včera premiér Babiš v televizi na otázku, kdy budou moci Češi odložit roušky. Dodal, že v pondělí o tom bude chtít debatovat na jednání vlády.

Což o to, zní to rozumně. O tom, že nosit roušky v parcích, na poloprázdných ulicích i jinde „v plenéru“, je v lepším případě zbytečné a v horším škodlivé, mluví mnozí lékaři už nějaký ten týden. Jenže! Toto vládní nařízení stále platí, policisté stále mají možnost ukládat za jeho porušení na místě desetitisícové pokuty a vládní epidemiologové stále tvrdí, že je jedním ze základních pilířů tuzemského boje s nákazou.

Jen namátkou se stačí podívat, co o nošení roušek (bez výjimky) řekli den či dva před tím, než je Babiš v televizi zpochybnil.

Epidemiolog a koordinátor epidemiologického týmu ministerstva zdravotnictví Rastislav Maďar ještě v sobotu vysvětloval, že polovina června je nejdřívější termín a vysvětloval i proč. Nejprve je podle něj třeba počkat, co udělají s epidemií dvě vlny uvolnění 11. a 25. května. „Když poté počkáme zhruba další dva týdny a nic to s epidemiologickou situací neudělá, roušky budeme moci venku odložit,“ uvedl zcela jednoznačně.

Náměstek ministra zdravotnictví, rovněž jeden z hlavních vládních epidemiologů a duchovní otec chytré karantény Roman Prymula hovořil prakticky stejně. Připustil, že lidé už teď sice občas na volném prostranství roušky sundávají, ale je to podle něj chyba. „Je to rizikové chování,“ řekl doslova. Ještě ve čtvrtek přitom mluvil jako o vhodném termínu o prázdninových měsících.

A konečně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, jemuž chce mimochodem Babiš svěřit zvláštním zákonem pravomoc rozhodovat o protiepidemických opatřeních bez vyhlašování nouzového stavu – člověk by tedy čekal, že má premiér Vojtěcha za soudného. Ministr ve čtvrtek na Twitteru označil za možný termín pro odložení roušek mimo uzavřené prostory rovněž polovinu června. „Shodl se na tom tým epidemiologů pro řízené uvolňování karantény,“ přidal vysvětlení.

Takže si to shrňme – klíčový resortní ministr (odvolávající se na tým epidemiologů), jeho náměstek a de facto tvůrce tuzemských protiepidemických opatření, epidemiolog a koordinátor vládního epidemiologického týmu. Ti všichni v rozmezí dvou dnů sdělí veřejnosti, že nošení roušek by nebylo dobré uvolnit dříve než v polovině června.

Následující den ovšem vystoupí v televizi premiér, oznámí, že byl nakupovat, a na základě této své zkušenosti veškeré odborné názory zpochybní. A pozor – nejde o zpochybnění disentních stanovisek epidemiologů a lékařů, kteří by byli například k vládě kritičtí či dlouhodobě prosazovali jiný postup proti epidemii. Premiér na základě svého „byl jsem nakupovat“ bez mrknutí oka označí za pochybné názory těch odborníků, o které se doteď – alespoň na oko – při boji s koronavirovou epidemií opíral. Schválně, jak myslíte, že debata o nošení roušek v pondělí na vládě dopadne?

P.S.: Nejde o to, jestli, kde a jak dlouho se mají roušky nosit. Sám autor tohoto komentáře se už pár týdnů řídí vlastním rozumem a zakrytá ústa a nos má jen tam, kde to považuje za smysluplné. Chová se tak právě proto, že vláda opakovaně rozhodovala chaoticky a nesmyslně. A právě to je podstatou tohoto komentáře – ukázat, že ve skutečnosti místo racionálních argumentů, analýz a doporučení expertů rozhodují o osudech lidí v této zemi momentální nevyzpytatelné nálady a nápady trestně stíhaného agenta StB.