Hiannick Kamba byl čtyři roky považován za mrtvého, teď vyšlo najevo, že žije

Hiannick Kamba byl čtyři roky považován za mrtvého, teď vyšlo najevo, že žije Zdroj: Twitter

Po letech opět naživu. Bývalý hráč Schalke se stal obětí falešné smrti

Přes čtyři roky uzavřený případ nabral nečekaný spád. Tehdy měl přijít o život fotbalista Hiannick Kamba při autonehodě v rodném Kongu. Německý bulvární deník Bild však v pondělí zveřejnil informace dokazující opak. Bývalého hráče FC Schalke 04 údajně našli v Německu živého a zdravého. Falešnou smrt má patrně na svědomí exmanželka, která se tímto způsobem dostala k penězům z pojistky.

K fotbalistově smrti mělo dojít před čtyřmi lety, konkrétně 9. ledna 2016. „Reprezentoval myšlenky a hodnoty našeho klubu jako málokdo. Jeho odchod zanechá velkou propast. Ztratili jsme sportovce, ale hlavně spřízněnou lidskou bytost,“ stálo v úmrtním oznámení nyní 33letého Afričana vydaném bundesligovým klubem.

Osudného dne se s partou společníků vydal na výlet do vnitrozemí Konga. K tragické havárii ovšem podle Kambových slov nedošlo. Místo toho ho prý skupinka během noci opustila a ukradla mu přitom doklady, peníze a mobilní telefon. Úřadům se rozhodl situaci objasnit až v roce 2018, kdy navštívil německou ambasádu v Kinshashe, hlavním městě Konga, a zažádal o povolení k návratu do Evropy.

Mezi tím byl však prohlášen za mrtvého a jeho exmanželka, se kterou má 10leté dítě, si následně z pojistky vybrala šesticifernou sumu v eurech. Jenže Kambovi se podařilo dostat zpět na starý kontinent, kde byl posléze opět spatřen u německého Gelsenkirchenu. Ve městě ležícím nedaleko od nizozemských hranic údajně momentálně pracuje jako chemický technik u gigantu Evonik.

Jeho bývalá žena nyní čelí obvinění z podvodu. Podle vrchní státní zástupkyně Anette Milkové totiž měla zfalšovat potřebné dokumenty s cílem získání peněz. Kamba prý o možných záměrech manželky nic nevěděl a zanedlouho bude jako svědek předvolán k soudu. Za daných podmínek zatím není jasné, jestli opravdu došlo k padělání úřední listiny nebo jestli se jedná o případ spojený s korupcí v Kongu.

Rodina Hiannicka Kamby v roce 1986 uprchla před válkou do Německa, kde se z mladého hocha stal fotbalista. Za svou kariéru vystřídal několik klubů a zahrál si zejména v nižších soutěžích. Pravý bek ale po podpisu amatérského kontraktu nakoukl i do prestižního týmu FC Schalke 04. Díky smlouvě získal právo na pobyt v zemi, to se ovšem nevztahovalo na jeho rodiče, kteří byli později deportováni.