Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem Lánech. (5.4.2020)

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem Lánech. (5.4.2020) Zdroj: Blesk:Karel Kopáč

Miloš Zeman označil ricin za neškodné projímadlo. Česká republika hlásí nárůst úmrtí osob se zácpou

Po nějaké době opět exhumovali prezidenta Miloše Zemana z jeho krypty v Lánech, nabalzamovali ho a poslali mezi lidi, aby ukázal, že ještě žije, a hlavně aby promluvil k národu. Tentokrát se prezident Miloš Zeman vyjadřoval k aféře, kdy měl do České republiky přicestovat ruský občan s kufříkem plným ricinu se záměrem otrávit tři regionální politiky.

Miloš Zeman se ruského občana, potažmo Ruska jako takového zastal, tři regionální politiky označil za bezvýznamné, protože nejsou jako on prezidenti a nebyli ani předsedové vlády, což znamená, že by o ně Miloš Zeman ani kolo neopřel. 

Ve svém vyjádření Miloš Zeman nabídl možnost, aby dotyční bezvýznamní politici příště zůstali ve svém světě bezvýznamné regionální politiky a nemíchali se mezi velké kluky a opravdové politiky. A co je nejdůležitější poselství Miloše Zemana za poslední dobu, oznámil, že ricin není žádný jed, ale zcela neškodné projímadlo.

Po tomto zásadním oznámení byl Miloš Zeman převezen zpět do své krypty, napojen na přístroje mající ošálit smrt na další měsíc a uložen k odpočinku, dokud ho opět Česká republika nebude potřebovat.

Zatímco prezident Miloš Zeman po svém hurónském proslovu nabírá síly na další podobně náročnou akci, jeho poselství rezonuje celou společností. Ricin jako neškodné projímadlo dráždí spoustu občanů a nejednomu nebožákovi se zácpou nedal spát.

Co může, ale také nemusí souviset s prohlášením Miloše Zemana a defacto ustanovením ricinu neškodným projímadlem, je nárůst počtu úmrtí osob, které trpěly zácpou.

„Ano, můžeme potvrdit zvýšený počet úmrtí osob, které trpěly zácpou. Jestli zemřely na samotnou zácpu nemůžeme potvrdit, ale zdá se to nepravděpodobné. Pracujeme s verzí, že se tito lidé nejspíš otrávili neznámým jedem. Podle doposud neověřené teorie se zdá, že lidé se zácpou začali v hojné míře užívat nějakou látku, která může být toxická. Co stojí za tímto jevem, to nevíme,“ tvrdí Alžběta Nová, brigádnice náměstkyně náměstka zástupce ředitele tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví. Všichni povolanější a důležitější lidé z ministerstva totiž řeší koronavirus.

Zda existuje spojení mezi prohlášením Miloše Zemana, že ricin je neškodné projímadlo, a vlnou úmrtí lidí trpících zácpou, nelze prokázat. Ačkoliv první pitvy jasně ukazují, že tito lidé se otrávili ricinem.

„To, že měli tito lidé v těle ricin, nedokazuje, že se jím otrávili. Ricin mohou lidé jíst jenom tak na chuť k vínu nebo sýru,“ domnívá se tiskový mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček, který slíbil, že se pokusí získat vyjádření od Miloše Zemana, až ho zase příště exhumují. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je naprostý chaos v prohlášeních krizového štábu.