Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Nové příznaky koronaviru: Lidé padají z oken. V Rusku se objevily u třech lékařů, kteří kritizovali zdravotnictví

O novém koronaviru toho stále víme velmi málo, což ilustrují například i některé příznaky z poslední doby. Dlouhou dobu se mělo za to, že se nemoc covid-19 projevuje převážně kašlem, teplotou či bolestí svalů. Až v posledních týdnech se mezi příznaky řadí další potíže, jako je například vypadnutí z okna. Tento konkrétní příznak je zmapován převážně v Rusku a týká se několika lékařů, kteří kritizovali tamní zdravotnictví.

„Můžeme potvrdit, že tři lékaři kromě zvýšené teploty a dušnosti vypadli z okna. Tento projev koronaviru je pro nás zatím neznámý a musíme začít urychleně jednat, abychom zachytili včas i další případy,“ tvrdí Jevgenij Molščenko, ruský zmocněnec pro boj s koronavirem.

„Je to tak. Musíme zabrat a tyto lidi cíleně vyhledat,“ přitakal Boris Jerzunov, ruský zmocněnec pro boj s kritiky systému.

„My v současnosti nevíme, kolik lidí má příznaky. Tedy kolik lidí vypadává z okna. My jen máme vytipované osoby, které z okna vypadnou v dohledné době. Jsou to konkrétní osoby, které sledujeme již delší dobu a u nichž se tento konkrétní příznak koronaviru projeví, dejme tomu, do jednoho týdne. Kolik osob, které náš úřad nesleduje, vypadne v rámci koronaviru z okna, to je pak otázka na jiné vládní instituce,“ vysvětluje Jerzunov.

Podle Jerzunova se vypadávání z okna jako nový příznak koronaviru bude nejspíš v populaci šířit.

„Máme indicie, že nové projevy nemoci covid-19, mezi které se řadí vypadnutí z okna, se projeví nejen u lékařů kritizujících systém, ale i u některých vybraných novinářů či opozičních politiků,“ zdůraznil Jerzunov své obavy.

Nový a dosud málo zmapovaný projev koronaviru, tedy vypadnutí z okna, je zatím výhradně doménou Ruska. V jiných koutech světa zatím nebyl pozorován.

„Nemáme doposud žádné informace, že by některý z pacientů nakažených covidem vykazoval známky vypadnutí z okna,“ potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, že tento projev koronaviru u nás zatím nebyl zaznamenán.

„Možná chytí koronavirus pan Novotný nebo pan Kolář a u těch je příznak vypadnutí z okna velmi předpokládaný,“ míní předseda KSČ Vojtěch Filip, který tak nepřímo naznačuje, že příznaky koronaviru, jako je vypadnutí z okna, mohou postihnout některé konkrétní osoby i na našem území.

Do té doby se však zdá, že vypadnutí z okna je zřejmě opravdu jen lokální projev koronaviru v Rusku. Vzpomeňme například na Čínu, kde se mezi projevy koronaviru řadilo zmizení. Několik lidí tam zmizelo.

Podle všeho se tedy vypadávání z oken bát nemusíme, nicméně odborníci radí, abychom i tak byli opatrní a s lidmi, kteří nedávno vypadli z okna, se raději nestýkali.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale například je naprostý chaos v prohlášeních krizového štábu.