Eduard VII při setkání s Adolfem Hitlerem

Eduard VII při setkání s Adolfem Hitlerem Zdroj: Wikimedia

Princ Charles a princezna Diana. Jejich manželství se neobešlo bez skandálů
Princ Charles a princezna Diana. Jejich manželství se neobešlo bez skandálů
Vztah s Kamilou Parkerovou udržoval princ CHhrles už během manželství s Diana
Princ Harry a Meghan
Kate Middleton, princ William, Meghan Markle a princ Harry na oslavách Dnu Commonwealthu
14
Fotogalerie

Setkání s Hitlerem či návštěva u Epsteina. Jaké skandály potkaly britskou královskou rodinu?

Britská královská rodina je považována za tradiční symbol Velké Británie. Na ostrovech se těší velké úctě především díky zesnulé královně Alžbětě II. Po její smrti ale popularita královské rodiny značně upadá. Mohou za to mimo jiné i skandály, které se na ni v posledních letech lepí. V dějinách dynastie ale nejde o nic nového. Jaké další skandály má windsorská dynastie za sebou?

Tvrdohlavý elegán

Jeden z prvních průšvihů, který se přímo dotkl královské rodiny, se odehrál v průběhu 30. let minulého století. Hlavním aktérem byl Eduard VIII., prvorozený syn britského krále Jiřího V. Absolvoval vojenský výcvik, dokonce se mihl i v první světové válce. Poté začal aktivně zastupovat svého otce, zajímal se převážně o chudé části britského impéria a to mu vyneslo nebývalou popularitu. V meziválečném období se stal elegán s cigaretou v ruce častým terčem fotografů, a tak nepřímo určoval i tehdejší mužský styl.

Zlom nastal na začátku 30. let, protože potkal osudovou ženu, Američanku Wallis Simpsonovou. Princ s ní udržoval milenecký vztah, protože Wallis byla vdaná. Čárou přes rozpočet se stala smrt Eduardova otce, charismatický muž měl usednout na britský trůn. Po svém boku chtěl mít svou milovanou Wallis, která už byla v té době rozvedená. Proti tomuto návrhu se vyslovil britský ministr.

V Anglii platí, že král je zároveň hlavou anglikánské církve a sňatek panovníka s dvakrát rozvedenou ženou nebyl ideální. Král se rozhodl pro abdikaci, v úřadu vydržel pouhých 325 dní. Jeho místo zaujal bratr Albert. Eduard s Wallis odcestovali do Rakouska, kde se v roce 1937 vzali. Ve střední Evropě se pár setkal například s Adolfem Hitlerem, což dělalo vrásky britské vládě.

Eduard koketoval s nacismem i v pozdějších letech, a tak se Winston Churchill rozhodl ke strategickému kroku, jmenoval Eduarda guvernérem vzdálených Baham. Po válce žil Eduard s Wallis ve Francii, v průběhu 60. let se vrátil do Anglie. První černá ovce windsorské dynastie zemřela na rakovinu roku 1972. Wallis skonala o čtrnáct let později.

Královniny děti

Zatímco královně Alžbětě II. se skandály takřka vyhýbaly, její potomci jako by je přitahovali. Nynější král Karel III., dříve znáýmý jako princ Charles, se „proslavil“ manželstvím s princeznou Dianou. Jejich vztah měl řadu problémů, Charles udržoval přátelství s Camillou Parkerovou. Na druhou stranu populární Diana hledala útočiště v náručích milenců. Třaskavý rozchod proběhl v roce 1996, o rok později napsal osud smutnou tečku. Princezna Diana zahynula při automobilové nehodě. Charles se musel postarat o dva potomky, Williama a Harryho. Roku 2005 pojal Camillu za svou manželku.

Charlesova sestra Anna se po celý život věnuje charitě, ale i přesto na sebe několikrát upozornila. Aktivně se věnuje jezdectví, a tak roku 1976 soutěžila na letní olympiádě v Montrealu. V průběhu dalších let přežila únos, pokusil se o něj nezaměstnaný dělník trpící mentální poruchou. V roce 1992 se podruhé vdala a stala se prvním členem královské rodiny, který vstoupil do druhého manželství.

Poslední dva synové Alžběty Andrew a Edward mají pouze mlhavou šanci na usednutí na trůn. První jmenovaný si cestu ještě více zkomplikoval, protože byl zapleten do aféry okolo Jeffreyho Epsteina. Americký miliardář byl obviněn z pedofilie a ve vězení spáchal sebevraždu. Dle informací policie minimálně jednou Epsteina navštívil i princ Andrew.

Neposedný Harry

Kontroverzní manželství mezi Charlesem a Dianou splnilo účel, královská rodina se rozrostla o prince Williama a jeho bratra Harryho. Zatímco prvorozený se choval vzorně, Harry „zlobil“ za oba. Upozornil na sebe svým výstředním chováním, na maturitní večírek dorazil v nacistické uniformě. Jeho otec mu nařídil, aby navštívil koncentrační tábor Osvětim. Zkraje roku 2006 byl obviněn z rasismu poté, co se svému příteli vysmál za pákistánský původ.

Postupně dospěl a snažil se očistit v očích britské veřejnosti. Účastnil se války v Afghánistánu, kde bojoval proti Talibánu. Život se mu změnil, když potkal americkou herečku Meghan Markle. Oženil se s ní v květnu 2018, krátce nato média ohlásila, že pár čeká potomka.

Mladá rodina později oznámila, že se vzdává královských povinností a stěhuje se do Kanady. Hlavním důvodem byly peníze, Harry totiž nechtěl být financován z veřejných prostředků, zároveň chtěl být součástí rodiny. Ukázalo se, že mu královna nemůže vyhovět, a proto sáhl k jedinému možnému řešení.