Video placeholde

Hřib vítězem debaty u Soukupa. Foldyna chtěl zmlátit Novotného, Luzar šířil dál ruskou propagandu

Pokud nemáte fetiš na Jaromíra Soukupa, patrně nestíháte sledovat, které jeho pořady se natáčí a které byly zrušeny. To nevadí, my už taky ne. Nicméně naší pozornosti neunikla včerejší debata na TV Barrandov. Jednalo se totiž o obnovení pořadu Aréna Jaromíra Soukupa (kterému předcházel pořad Jaromír Soukup LIVE). Majitel televize a její nejvytěžovanější moderátor si do pořadu pozval opravdu výbušnou čtveřici – pražského primátora Zdeňka Hřiba, starostu Řeporyjí Pavla Novotného, politického přeběhlíka Jaroslava Foldynu (dříve ČSSD dnes SPD) a komunistu Leo Luzara. A diskuze byla taková, jakou byste čekali – bizarní, výživná, ukřičená i nekonzistentní. Objevily se nicméně i momenty, které vyloženě překvapily.

Čtveřice hostů byla do pořadu vybrána cíleně. Měla se před kamerami prostě pohádat nad tématy jako Koněv, vlasovci, Rusko a Čína. A tak se také stalo. Prvním překvapením večera však byl samotný Jaromír Soukup. Dlouho jsem ho v televizi neviděl a musím uznat, že jeho moderátorské schopnosti se zlepšily. Dokonce omezil trhané pohyby rukama, zklidnil hlasový projev a mluvil k věci. V řízení debaty ale naprosto selhával a většinu času na sebe hosté ve studiu křičeli. Je ale potřeba vznést otázku: Ukočíroval by tuto čtveřici nějaký jiný moderátor?

Vítězem debaty byl jednoznačně primátor Prahy Hřib. Většinu času byl klidný a věcný. Hned v úvodu vyzval k uctění památky Pražanů, kteří padli během květnového povstání. Dále pokračoval ve stručném výčtu toho, jaké síly se zasloužily o osvobození Prahy, odrážel útočné výpady komunisty Luzara a nenechal se překřičet ani v momentě, kdy upozornil na válečný zločin maršála Koněva, který po válce nechal bombardovat české civilisty.

Pavel Novotný překvapil především tím, jak málo mluvil. Člověk, který je známý svou neuvěřitelnou kadencí slov, předvedl pár rychlých výpadů, ale většinu času se jen smál svým názorovým odpůrcům. O Foldynovi se vyjadřoval jako o ruském kolaborantovi a Luzara nazval komunistickým koštětem. Několikrát také zopakoval, že se mu nelíbí, kolik dostávají v televizi prostoru různí extremisté. Maršála Koněva nazval lidskou zrůdou a špatným vojevůdcem a opět připomněl roli vlasovců při osvobození Prahy.

Jaroslav Foldyna se během úvodu pořadu vytočil k nepříčetnosti. Pavla Novotného chtěl několikrát během pořadu napadnout, vyhrožoval mu, že si to s ním vyřídí tak, že nechá ve studiu zhasnout, případně že ho insultuje po vysílání. Spíše než jako poslanec parlamentu s mnohaletou zkušeností v politice připomněl svou kariéru neúspěšného děčínského boxera.

Ruská propaganda

Komunistický poslanec Leo Luzar se v debatě držel stranické linie. Připomínky sovětských zločinů (pakt Molotov-Ribentrop, Katyň, Maďarská revoluce, srpen 68) přecházel, překrucoval slova ostatních diskutérů a Pavlu Novotnému nadával do fašistů. Sám se nachytal na vlastní špek, když pražským politikům vyčítal, že dostatečně neuctili památku vůdčích postav Pražského povstání, ale se sklopeným zrakem pak poslouchal, že to byla právě jeho strana, která tyto hrdiny v 50. letech mučila, věznila a popravovala.

Poslední a podstatně nudnější část pořadu se věnovala koronaviru. Tón se zklidnil a každý z hostů se pochválil. Hřib za program, kterým Praha pomáhá svým firmám a živnostníkům, Novotný za správu Řeporyjí, Foldyna za boj na parlamentní úrovni o pomoci pro nejmenší podnikatele a Luzar se chlubil vládními kroky, které jeho strana musí vždy posvětit. I Jaromír Soukup se tak mohl v klidu vydýchat a nabrat sílu na moderování dalších pořadů. Ty si já (a zřejmě ani většina diváků této debaty) už nedopřeji, ale jako bizarní jednohubka na zpestření večera mi tento souboj v překřikování nevadil, a pokud jste jej neviděli, tak vám jeho záznam vřele doporučuji.  

Od čtvrtka 7. května je k dostání 19. číslo časopisu Reflex, ve kterém mimo jiné najdete i komentář Pavla Novotného k přidělené policejní ochraně před ruským špionem. K dostání v trafikách a na webu ikiosek.cz.

Reflex 19/2020Reflex 19/2020|Archív