Video placeholde

Originální oslava výročí konce války. Pavel Šporcl zahrál státní hymnu na pražských střechách

Shromáždit se a uctít společně 75. výročí Pražského povstání i konce druhé světové války letos není možné. Praha 3 proto připravila netradiční video. Světově uznávaný houslista Pavel Šporcl zdolal čtyři výškové dominanty Prahy 3 a zahrál zde svoji verzi české hymny. Podívejte se.

Potěšit se tak můžete nejen krásnou hudbou, ale i nádhernými výhledy ze Žižkovského vysílače, střechy Domu Radost, Národního památníku na Vítkově nebo z prostoru obřích hodin v kostele Nejsvětějšího srdce Páně.

Obyčejně si Praha 3 tento den připomíná při pietním aktu u Gymnázia Na Pražačce, kde zahynulo několik desítek povstalců, ale také nevinných civilistů. Letos se ale pieta v tradičním pojetí neuskuteční. „Chtěli jsme však tento dějinný okamžik lidem jako každoročně připomenout a najít způsob, jak i přes veškerá opatření vzdát hold,“ poznamenal starosta Prahy 3 Jiří Ptáček.

"Nápad se mi okamžitě zalíbil a s natočením videa jsem s hrdostí souhlasil, i když práce ve výškách nepatří k mým nejoblíbenějším. Záběry naší krásné Prahy ve spojení s českou hymnou jsou, myslím, důstojnou oslavou tohoto výročí,” dodává houslový virtuos Pavel Šporcl.