Tisková konference po jednání vlády 17. 4. 2020.

Tisková konference po jednání vlády 17. 4. 2020. Zdroj: Úřad vlády ČR

Vážený pane ministře, jste škodlivý hlupák. Přední vědci napsali Vojtěchovi

Běžně se náklady na vývoj nové vakcíny pohybují kolem 2 miliard. Dolarů! Není divu, že když ministr zdravotnictví v minulých dnech oznámil rozhodnutí investovat několik desítek milionů korun do vývoje české vakcíny proti koronaviru, sklidil za to od lidí z oboru výsměch a hluboké opovržení. Mimořádně ostrý dopis mu napsali zástupci Učené společnosti České republiky, která sdružuje významné vědce působící na českém území.

Jak už to u podobných oficiálních dopisů bývá, volili pisatelé z Učené společnosti diplomatičtější slova, než jaká jsou uvedena v titulku tohoto článku. Jejich stanovisko ale nenechává nikoho na pochybách, že myšlenku a emoci měli naprosto totožnou.

V reakci na ministrova slova pronesená na tiskové konferenci v pondělí 4. května vědci doslova píší: „Už sama zpráva působila velmi nevěrohodně a do určité míry poškodila vskutku úctyhodnou minulost vývoje a výroby vakcín v bývalém Československu… Koncept projektu na vývoj inaktivované vakcíny proti koronaviru za několik desítek milionů korun zcela zlehčuje závažnost celé problematiky a vyvolává podezření, že u jeho zrodu stáli lidé bez kompetentních znalostí a potřebných zkušeností… Jinak si nedovedeme vysvětlit naivitu, s jakou byl projekt představen na vaší tiskové konferenci.“

Aby snad nevznikl dojem, že autory dopisu jsou nějací druhořadí koumáci řízení „symbolem korupce Kalouskem, který za všechno může“... Na prvním místě mezi signatáři je jméno předsedkyně Učené společnosti, imunoložky Blanky Říhové. Bývalá ředitelka Mikrobiologického ústavu Akademie věd je nebo byla členkou několika vědeckých rad (například ministerstva zdravotnictví, Univerzity Karlovy atd.).

V souvislosti s Vojtěchovými PR-bláboly označují autoři dopisu za štěstí, že se v evropské sbírce podařilo získat 7,4 miliardy euro na seriózní vývoj účinné vakcíny. To je – řečeno slovy Vojtěchova řídícího orgánu Andreje Babiše – víc než sedmkrát tisíc milionů. Euro. Ministrovým slovům o vývoji české vakcíny za několik desítek milionů korun to dodává přesně takovou váhu, jakou by jim měla veřejnost běžně přikládat. Tedy žádnou.

Dopis vědcu z Učené společnosti České republiky určený ministru zdravotnictví Adamu VojtěchoviDopis vědcu z Učené společnosti České republiky určený ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi|ArchívDopis vědcu z Učené společnosti České republiky určený ministru zdravotnictví Adamu VojtěchoviDopis vědcu z Učené společnosti České republiky určený ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi|Archív