Ilustrační koláž

Ilustrační koláž Zdroj: fotomontáž Jan Ignác Říha

Česko vyvíjí vakcínu proti koronaviru z řepky a Kosteleckých uzenin. Už ji testujeme na lidech, tvrdí Babiš

V současné době vakcínu proti koronaviru vyvíjí po celém světě osmdesát laboratoří a jeden Agrofert. Několik vakcín je již testováno na lidech, a to včetně vakcíny z Agrofertu.

„Vakcína proti koronaviru je globální prioritou, protože ten vir tu s námi bude. Toho se nezbavíme karanténou. Jak to bude s promořováním, to nikdo neví, takže jediná stoprocentní šance, jak se viru zbavit, je právě vakcína. Je mi proto ctí oznámit, že se Česká republika zapojila a začala vyvíjet vakcínu po vlastní ose,“ zatleskal ministr Vojtěch na tiskové konferenci u řečnického pultíku a rozjařeně se na chvíli otočil za sebe, kde stál premiér Andrej Babiš.

„Na vývoji vakcíny samozřejmě budeme spolupracovat s ostatními zeměmi, ale hlavní slovo budeme mít my. Je to v naší režii. My si nic od nikoho diktovat nebudeme. Žádný diktát EU,“ rozohnil se Vojtěch a někde v dáli si Tomio Okamura zamáčknul slzičku dojetí.

„Vakcínu vyvíjí firma Agrofert, která patří tady panu premi…“

„Pusťte mě k tomu mikrofonu, člověče, to je hrůza tohle, co tady předvádíte,“ odstrčil náhle premiér Andrej Babiš ministra Vojtěcha od řečnického pultíku a ujal se slova.

„Firma Agrofert, která mi samozřejmě nepatří, protože je ve svěřenském fondu, a já tak na ni nemám žádný vliv, začala vyvíjet vakcínu proti koronaviru. Mám k tomu i pár podrobností,“ vytáhl premiér šanon, který položil před sebe na pult a začal v něm listovat.

„Vakcína je vyvíjena z řepky, protože té je všude dost a je levná, a taky z Kosteleckých uzenin, protože ty podle laboratorních testů obsahují kromě stopového množství masa také netopýří zuby a dalších ještě asi tisíc látek, které věda nezná, ale vypadají nadějně,“ obeznámil premiér veřejnost.

Na dotaz, zda Kostelecké uzeniny obsahují i části luskounů, odvětil premiér Babiš, že to nemůže vyloučit. 

Pokud se přítomnost částí luskounů v Kosteleckých uzeninách potvrdí, bude vakcína v očích odborné veřejnosti působit ještě nadějněji, jelikož luskouni bývají častým hostitelem nového koronaviru a tím pádem proti němu mají jistě i protilátky.

„Vakcína vypadá velmi nadějně a v současné době již probíhá její testování na Janu Hamáčkovi. Přiveďte Honzu,“ poručil Babiš.

Dva zřízenci posléze ze zákulisí přivedli Jana Hamáčka, kterého postavili vedle pultu.

„Janu Hamáčkovi byla testovací vakcína aplikována minulý týden a kromě častého pomočování to zatím vypadá, že jiné vedlejší účinky vakcína nemá,“ ukazoval Babiš ukazovátkem do oblasti rozkroku Jana Hamáčka, kde se na riflích rozprostírala veliká mokrá skvrna.

„Testování na Hamáčkovi zatím vypadá slibně, takže výhledově do několika týdnů přejdeme na testování na živnostnících. Jestli bude i nadále vakcína bezpečná, přejdeme na testování na lidech a na Vánoce, si myslím, že tu máme vakcínu,“ inicioval Andrej Babiš v sále mexickou vlnu, načež se odešel vyfotit s nějakým zvířetem, aby to dal na Facebook. 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Agrofert vakcínu zatím nevyvíjí, skutečností ale je, že i po ukončení opatření proti šíření koronaviru bude doba nebezpečná.