Radikálové Islámského státu - ilustrační snímek

Radikálové Islámského státu - ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Islámský stát nezmizel, v Evropě se probouzejí spící buňky muslimských radikálů

Zprávy z poslední doby ukazují, že teroristická organizace Islámský stát byla sice poražena v Sýrii a Iráku, ale vypadá to, že své těžiště působení přesunula do Evropy, a také v Iráku pozůstatky této teroristické organizace zesilují své aktivity. Například před pár dny oznámily polské úřady zatčení libanonského operativce této teroristické organizace. Taktéž v České republice bylo oznámeno zahájení soudu s iráckým muslimem, který z České republiky podporoval Islámský stát v Iráku. Později bylo oznámeno zatčení dalšího významného člena této teroristické organizace ve Španělsku. Naopak v Německu byla odhalena celá skupina aktivistů této teroristické organizace, která měla připravovat vraždu bývalého muslima a kritika islámu Amira Masouda Arabpoura.

Podle vyjádření polské kontrarozvědky ABW bylo zjištěno, že zadržený Libanonec představoval reálnou hrozbu pro obyvatele Polské republiky, a bylo tak rozhodnuto přikročit k jeho zadržení. Agenti polské kontrarozvědky ABW měli zjistit, že cílem libanonského muslima je organizovat na území Polské republiky a dalších evropských zemí buňky islámských radikálů s cílem využít je jako logistické zázemí pro teroristické útoky v západní Evropě.

Podle polské kontrarozvědky je zatčený muslim příbuzný členů teroristické organizace Islámský stát. Zadržený Libanonec pobýval na území Polské republiky a během svého pobytu udržoval skrze internet komunikaci s dalšími představiteli teroristické organizace Islámský stát jak v muslimském světě, tak i v dalších zemích Evropské unie. O případu zahájení soudu s iráckým muslimem kvůli podpoře Islámského státu v Iráku neposkytly české úřady bližší podrobnosti.

Naopak případ zatčení Abdel-Majeda Abdela Baryho ve Španělsku, kdysi významného propagandisty Islámského státu a britského rappera, ukazuje na velmi nedostatečné informace o osudu představitelů Islámského státu. Bary byl hledán tajnými službami několika zemí a veřejně je známo, že nejspíše poslední tajnou službou, která o něm měla informace, byla turecká, a ta ho ztratila z dohledu v roce 2015. Nakonec byl Bary zatčen společně s dalšími lidmi při zásahu protiteroristické jednotky ve španělském městě Almeria.   

Mnohem závažnější bylo nedávné odhalení skupiny muslimských stoupenců teroristické organizace Islámský stát v Německu. Jednalo se o skupinu muslimů původem z Tádžikistánu; bývalý muslim Amir Masoud Arabpour se stal cílem jejich vražedného plánu kvůli veřejnému kritizování islámu. Němečtí vyšetřovatelé zadržené islamisty podezřívají také z přípravy teroristických útoků na americké vojenské základny v Německu.

K přímému teroristickému útoku sympatizanta teroristické organizace Islámský stát došlo před pár dny ve Francii, kdy muslim jménem Youssef T. najel úmyslně do policistů a bylo u něj nalezeno písemné přihlášení k Islámskému státu. Podle informací francouzských médií nebyl útočník doposud ze sympatií k islámskému terorismu podezříván a nefiguroval na seznamu evidovaných potenciálních teroristů – na tzv. seznamu „S“.

Byť v současné době se většina zpráv v médiích zaměřuje na koronavirus, aktivity sympatizantů a členů teroristické organizace Islámský stát neutichají. Organizace se přeskupuje a nejspíše je stále dostatečně silná, aby se pokoušela připravovat další teroristické útoky v Evropě, jako se pokouší i o obnovení své nadvlády nad částmi Iráku a Sýrie.