Steven Spielberg a George Lucas

Steven Spielberg a George Lucas Zdroj: ctk

Hledá se nový Spielberg: Natočte film a pošlete ho Rogeru Cormanovi

“Hledá se další velký režisér!” hlásí na svém instagramovém účtu legenda hororového žánru Roger Corman. Před několika dny na něm spustil “první a snad i poslední Cormanův karanténní filmový festival”, který má podnítit k tvorbě především amatérské tvůrce zavřené v rámci covidových opatření doma.

Režisér, kterého vedle jeho filmů proslavil i vytříbený producentský instinkt - filmovému světu představil například Jamese Camerona, Martina Scorseseho nebo Francise Forda Coppolu - vyzývá každého, kdo má chuť a ambice, aby natočil krátký film a zveřejnil ho pod hastagem #CormanChallenge.

Podmínkou účasti je pouze stopáž do dvou minut a mobilní telefon jako jediný povolený snímací prostředek. Téma omezené není, děj se musí odehrávat doma nebo například na dvorku a před kamerou smí vystupovat kdokoli, kdo se tam s tvůrcem nachází. Po čtrnácti dnech Corman soutěž osobně vyhodnotí, vítězný příspěvek zveřejní na svých oficiálních strákách, vlastnoručně k němu sestříhá trailer a autora odmění podepsaným diplomem a cenou.

Na celé akci je lákavá i možnost utkat se za rovných podmínek s filmaři z takzvané vyšší ligy. Jde většinou o režiséry, na jejichž tehdy ještě neznámá jména Corman před mnoha lety vsadil a dnes jsou z nich mistři svého oboru. K účasti král béčkového žánru vyzval například Eliu Roth, Rona Howarda či Petera Bogdanoviche.

“Překvapivé množství oscarových tvůrců začínalo se mnou,“ připomíná čtyřiadevadesátiletý filmař prostřednictvím sociálních sítí a už teď se musí prokousávat stovkami příspěvků. Uvidíme, zda mezi nimi budou i nějaké z Čech.