Cesta meče #03: Vzplanutí duše

Cesta meče #03: Vzplanutí duše Zdroj: Archiv nakladatelství Zanir

Ukázka z třetího dílu Cesty meče, který čítá jen 64 stran
Ukázka z třetího dílu Cesty meče, který čítá jen 64 stran
Ukázka z třetího dílu Cesty meče, který čítá jen 64 stran
3
Fotogalerie

Démon kráčí cestou meče. Fantasy o pomstě a moci z feudálního Japonska

Velcí hráči virově pauzírují, nastal čas pro malé nakladatele, kteří se rozhodli vydat komiksy přesně podle plánu. Trystero přichází s novým Burnsem, Zanir, o jehož produkci píšeme vůbec poprvé, vydává závěrečný, třetí díl francouzského komiksu s japonskými kulisami Cesta meče. Pokud vás užije na katany, rozhodně čtěte dál.

Cesta meče je adaptací románu francouzského spisovatele publikujícího pod pseudonymem Thomas Day, o kterém jsme u nás nikdy neslyšeli. Jeho příběh o pomstě a moci zahalený do romantických kulis feudálního Japonska 17. století je lehce nadprůměrnou fantasy, která evidentně vyniká barvitými literárními obrazy. Právě potenciál vizuální stránky zaujal autorskou dvojici Mathieu Mariolle (scénář) a Federico Ferniani (kresba).

Do plné velikosti

Adaptace vyšla ve třech albech, jejichž česká edice je sama o sobě jakousi cestou meče komiksového vydavatele. První knihu (Zbytky dětství) vydal Zanir už v roce 2016 – v brožované knížečce, která okamžitě sklidila kritiku čtenářů. Fernianiho kresba je epická a jeho skrumáže lidských těl, krajinné výjevy i působivé dvoustránkové kompozice obsahují množství detailů, které v malém formátu prakticky zanikly.

Druhý díl vyšel již ve formátu originálu v roce 2017 a o rok později se nového vydání v plnohodnotném formátu dočkal i díl první. Třetí, závěrečný díl vyšel právě v těchto dnech, kdy se znovu otvírají knihkupectví, a český čtenář se tak konečně dozví, jak sága skončí.

Jde o příběh dvou mužů, které svede osud. Mikedži, mladý syn provinčního japonského vládce, se stane učedníkem záhadného potetovaného samuraje jménem Mijamoto Musaši. Ten bojuje za slabé a utlačované a v úvodu příběhu pěkně pustí žilou jednotkám Mikedžiho otce. Musaši je neporazitelný a to je důvod, proč k němu dát na výchovu vlastního syna. Inu, že jsou Japonci divní, jsme věděli i tak.

Souložením ku vzdělání

Pokud byste čekali, že se Mikedži stane lepším člověkem a jeho mistr z něj vyková katanu rovnější, než byl jeho otec, mýlíte se. A to je dobře, protože právě nenásledování očekávaného klišé je na celém příběhu nejzábavnější. Trochu nudnější jsou po čase bombastické kulisy – kupříkladu se Mikedži musí ve druhém díle (nazvaném trefně Uhlíky vzdělání) prosouložit na samý vrchol Pagody potěšení.

Vzhledem k tomu, že má budova sedm pater, budou hrdinovi dva roky, které na tuto lekci dostal od svého učitele, sotva stačit. Autoři komiksu je však dokázali vměstnat na pouhých devět stran, takže čtenáře příliš dlouho neobtěžují nicneříkajícími výjevy v milostné křeči se svíjejících těl. Po zvládnutí učiva se z Mikedžiho konečně stává „démon“, jemuž dochází, že víc než láska ke spravedlnosti jím cloumá nenávist k vlastnímu učiteli a touha po moci. Cíl je jasný – stát se manželem dcery dračího císaře. A pozor: protože jde o fantasy, je tato skutečně napůl drak.

Schematicky, toporně, a přece mile

Třetí díl (Vzplanutí duše) již vypráví o mnohých Mikedžiho dobrodružstvích vedoucích k jeho cíli – třeba i přes Evropu. Vzhledem k docházející „metráži“ ale poslední kniha působí trochu schematicky a je jasné, že schází mnohá barvitá líčení třísetstránkové knižní předlohy. Závěr přináší další nečekaný zvrat, který opět osvěží čtenářský zážitek (jenž po celou dobu poněkud stíní místy toporný překlad Zuzany Lochmanové).

Je skvělé, že Cesta meče česky vyšla v malém nezávislém nakladatelství, které považuje vydávání komiksů spíše za koníček než výdělečný podnik. Podobně před mnoha lety začínal i největší tuzemský hráč – Crew. Diverzita komiksového trhu je pro rozvoj čtenářského povědomí zásadní, a tak si Cesta meče zaslouží jednu hvězdu navíc za příběh svého českého vydání v nakladatelství Zanir.