Video placeholde

10 videí, které otřásly Youtube: Opravdová mrtvola, střelba na milence i korejská odrhovačka

Multimediální svět, jak ho známe dnes, začal u sloního chobotu. Před patnácti lety, 23. dubna 2005, začal fungovat YouTube; a stejně jako bylo na počátku všeho slovo, i nejpopulárnější platforma pro sdílení videa vkročila do světa s konkrétním slovem na digitálních rtech. To slovo znělo následovně: „Oukej... takže teď stojíme u slonů,“ říká mladý muž v zoologické zahradě na prvním videu, které kdy YouTube zveřejnil. „A super věc na těchhle manících je, že mají fakticky, fakticky, ale fakticky dlouhé... ech... choboty. A to je pecka.“ Mladík se otočí na slony, kteří ve výběhu za ním čučí do země, aniž by měli sebemenší ponětí, že se z nich právě stávají superstars internetové historie, načež pohlédne zpátky do kamery a dodá: „No, a to je asi tak všechno.“ Podívejte se na dalších 10 videí, která byla pro platformu Youtube za 15 let existence přelomová.

2006 - Lonelygirl 15: Holka, která nebyla

Byl to nejsledovanější videoblog na planetě Zemi, jeden z prvních, které daly lidem pocit, že dívku na monitoru znají osobně. Jistá „lonelygirl15“ v letech 2006 až 2008 publikovala videodeníček, z něhož se nakonec vyklubal fiktivní projekt několika studentů. Je pozoruhodné, jak se to podobalo blogům, s nimiž začali moderní „youtubeři“ o deset let později.

2012 - Gangnam Style: Jižní Korea vládne

Superstar korejského popu Psy se dostala do povědomí celé planety songem Gangnam Style, a to jen díky tomu, že se tenhle z mysli neodpáratelný hit objevil v létě roku 2012 na YouTube. Koncem roku se stal historicky prvním videem, které překonalo miliardu zhlédnutí, a „k-pop“ ovládl svět. K nebetyčné škodě pozemšťanského vkusu.

2014 - Elsagate: Jak dětem zdevastovat mozek

Youtube dnes funguje tak, že po přehrání videa nabízí divákovi další videa, která by mohla vzbudit jeho zájem. Jeden z největších přešlapů automatického algoritmu platformy vyústil v aféru zvanou Elsagate, kdy YouTube doporučoval dětem absurdní, amorální a děsivé hnusy s jejich oblíbenými hrdiny typu Elsy z filmu Ledové království.

2015 – Casey Neistat: Zrod ikony velkoměsta

Casey Neistat se s tím zpočátku moc nemazal – jen začal na YouTube nahrávat videoblogy, jejichž styl byl i při jejich živelnosti natolik specifický, že se odráží v podobě videí poloviny influencerů celého světa. Z Neistata se stala globální superstar a vidět ho v New Yorku projet na elektrickém skejtu naživo je zážitek srovnatelný s pozorováním Spider-Mana.

2017 - PewDiePie: Holokaust za pět dolarů

Měl to být jeden ze stovek vtípků, kterými nejsledovanější youtuber na světě PewDiePie baví své fanoušky, ale trochu se to zvrtlo. PewDiePie zaplatil pět dolarů za to, aby vyrobili transparent s výzvou vyvraždění Židů, a od té doby je na YouTubu, jemuž stále divácky vládne jako historicky i aktuálně nejúspěšnější youtuber, v nemilosti.

2017 - Logan Paul: Legrácky s nebožtíkem

Americký youtuber Logan Paul byl vždycky prototypem vygumovaného fešáka s nulovou empatií, ale korunu jeho idiocii nasadilo jeho video z japonského lesa Aokigahara. Paul zde našel oběšeného člověka a měl z toho bžundu. Nakonec se s hraným sebezpytováním v prohulených očích omluvil s tím, že chtěl upozornit na problém sebevražd. Jasně...

2017 – Monalisa a Pedro: Zemřít pro víc odběratelů

Youtubeři Monalisa Perezová a její boyfriend Pedro Ruiz III si přáli získat na svém kanálu víc fanoušků, a tak vymysleli, že Monalisa vystřelí na Pedra z pistole a on kulku vykryje tlustou knihou. Nápad, s nímž přišel sám Pedro, pochopiteně vedl k tomu, že kniha kulku nevykryla a Pedro padl k zemi mrtev. A další youtubeři nadále pro sledovanost umírají – většinou protože lezou někam, kam by lézt neměli – ať už jde o nebezpečné vodopády nebo střechy výškových budov.

2018 – Tide Pods: Kolik prášku na praní sníte?

Youtubové „challenge“ jsou výzvy k provádění všemožně prdlých věcí. Jedním z vrcholných čísel byla výzva k pojídání kapslí s tekutým pracím práškem a aviváží. Mnozí youtubeři se „challenge“ zúčastnili, v ambulancích bylo rázem plno a média musela lidi varovat, ať to NEŽEROU.

2019 - Falcon Heavy: Boční stupně přistávají

Přímý přenos ze startu rakety Falcon Heavy společnosti SpaceX sledoval svět i na Youtube, a při okamžiku opětovného přistání bočních stupňů na Mysu Canaveral internetový lid plesal blahem. Událost doprovázelo i vystřelení automobilu Tesla do vesmíru, což bylo ještě lepší, než když roku 2012 skákal Felix Baumgartner v přímém přenosu ze stratosféry na Nové Mexiko.

2019 - James Charles: Zošklivění krásy

Komunita „beauty“ youtuberů by byla jen bizarní podskupinou ujeťáků, kteří neřeší nic jiného než šminky, rtěnky a případné změny pohlaví, ale v případě konkurenční nenávisti Jamese Charlese a Tati Westbrookové šlo o takovou melu, že to vystoupilo z youtubového podhoubí a dostalo se to až na titulky bulvárních časopisů po celé USA.

 

Jak se změnil svět po příchodu Youtube? Přečtěte si velkou causu v novém tištěném Reflexu, který vychází ve čtvrtek 30. dubna >>>

Reflex 18/2020Reflex 18/2020|Archív