Kámen nůžky papír

Kámen nůžky papír Zdroj: archiv blesku

Muž se vsadil o půl milionu dolarů ve hře "kámen, nůžky, papír" a prohrál. Vítězného soka dal k soudu

V dnešní době může člověk sázet prakticky na cokoliv, od fotbalu až po volební výsledky. Na vyšší level tipování se posunul muž z Kanady, který v roce 2011 vsadil 517 tisíc dolarů na to, že vyhraje. Štěstí mu nepřálo a na svého soupeře nestačil. Po rozčarování skončil celý incident u soudu, případ se táhl dlouhých devět let a soud v Quebecu nakonec rozhodl až v dubnu 2020. Jak to celé dopadlo?

Celý příběh započal v lednu roku 2011, tehdy se Edmund Mark Hooper vsadil se svým kamarádem, že jej porazí ve hře kámen, nůžky, papír. Vítěze měly určit tři vítězné zápasy, shodou okolností si vytáhl černého Petra právě Hooper. Ten svým počínáním přišel o 517 tisíc dolarů. Výhra šla do kapsy Michelu Primeauovi.

Hooper vzal sázku vážně, a dokonce si vzal půjčku, aby mohl vše uhradit. Není tedy jasné, kdo podal trestní oznámení. Případ ale skončil u soudu v Quebecu. V roce 2017 Nejvyšší soud rozhodl, že hra kámen, nůžky, papír je založena na faktoru štěstí. Celé své rozhodnutí doplnil tím, že nezáleží na vyvinuté aktivitě či šikovnosti hráčů.

Náhoda? Nemyslím si…

„Hru jde sice ovlivnit tím, že budete sledovat protihráče, ale jde především o náhodu,“ sdělil tehdy soudce. Justici se rovněž nelíbila výše celé sázky, a proto se rozhodla o zrušení. Dluh měl být proto neplatný, s tím nesouhlasil výherce. Primeau se odvolal a případ se dostal až k odvolacímu soudu v Quebecu.

Rozhodnutí padlo 17. dubna 2020 a soud se přiklonil k rozsudku z roku 2017. Soudce znovu zopakoval, že v qubecké právo uznává pouze sázky, které jsou na základně písemných smluv. Primeau a Hooper žádnou neměli. Soud sice částečně přijal tvrzení, že hru můžete trénovat, ale nelze ji zcela ovládnout. „Z větší části je to dílo náhody a štěstí,“ zaznělo u soudu.

Bez povšimnutí nezůstala ani půlmilionová částka, která se soudu zdála příliš vysoká vzhledem ke hře. Šťastnější nakonec odcházel Hooper, kterému byl dluh odpuštěn. Odvolací soud tedy potvrdil předešlé rozhodnutí.

Pražský turnaj

Hru kámen, nůžky, papír může někdo vnímat jako zastaralou. Pravdou zůstává, že ve světě i u nás je velmi oblíbená. V minulém roce se v Česku konalo neoficiální mistrovství světa ve střižbě. Hrála se tzv. královská střižba, při které musí hráč ukázat buď kámen, papír nebo nůžky. Neobsahuje tedy klasickou říkanku, jenž předchází každé hře. Soupeři rovněž stříhali na tři vítězné zápasy.

Šampionátu se zúčastnilo na 300 střihačů a nezůstalo jen u tuzemské účasti. Organizátoři zaznamenali střihače z USA či Ruska. Titul nakonec získal šestadvacetiletý Čech, který po napínavém finále vyhrál 3:2, když rozbil soupeřovy nůžky kamenem. Vítěz získal padesát tisíc korun a pohár. Stříbrný medailista pro změnu obdržel památeční kámen.