Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Havel, Zeman, hrdina, všichni jedna rodina

Havel zpanštěl, porušoval zákony. Špaček to bagatelizoval, tvrdí v komentáři Kauza prase na webu Reflexu Oldřich Tichý. „Oba jsou Zemanovo a Ovčáčkovo alter ego jako vyšité,“ píše. Dokládá to: Havel porušil dopravní předpisy rychlou jízdou a chtěl, aby v Jelením příkopu nebyl úkryt pro Husáka, nýbrž park pro lidi.

Klást rovnítko mezi Havla a Zemana nejde ani v detailu. Oba představují světy, které spolu nemají společného nic, ani ten prezidentský úřad. Kdo tvrdí o Havlovi, že „odtajněním“ krytu v Jelením příkopu na jaře 1989 porušoval zákony, musí považovat za porušování zákonů celé svržení komunistické vlády, které proběhlo v Havlově režii. Přesněji ten, kdo potřebuje na stejnou úroveň položit cokoliv.

Je to všeobecně rozšířená rovnost, která perverzně míchá všechno dohromady. Mizí pak vnímání, že něco či někdo má cenu velkou, někdo či něco ne. Že něco je krásné, moudré, něco zas pitomé a z Hulvátova. Vše je si rovno, vše lze jakkoliv spojit v jedno bláto, v němž prý žijeme. Jediné, co se v takovém světě považuje za hodnotu, je odvaha vrhačů bláta, kterou si lidi pletou se statečností. Je jich stále víc a víc, protože je existence internetu povýšila z nicoty klábosení v hospodách do výšin veřejných debat.

 

Pestrost neshody

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!