Video placeholde

Ekonom: Hoří nám dům a vláda riskuje, z pomoci se nevyplatilo skoro nic. Některé firmy nechme zkrachovat

Ekonom Filip Matějka radí vládě v rámci ústředního krizového štábu. Apeloval na co nejjednodušší a nejrychlejší pomoc firmám a podnikům. Zatím se ale nevyplatilo skoro nic, i když podle Matějky mohla být celá situace ještě horší. Zároveň se ale staly chyby, které můžou návrat ekonomiky k růstu zkomplikovat. Některé firmy by se neměly zachraňovat, třeba aerolinky. Pomoc vlády by přitom měla být daleko rychlejší.

Matějka upozorňuje, že vláda vnesla mezi lidi nejistotu a složitost, která se může vymstít. Třeba odložením splátek dluhů a rozhodnutím o neplacení nájmů. Právě nejistota a platební morálka budou v dalších týdnech a měsících podle Matějky největšími problémy. Stát trochu selhává v podání rychlé pomoci, můžou za to vymýšlení podmínek i byrokracie. Stát navíc podle Matějky podobné věci prostě dělat neumí a funguje navíc čím dál víc jako firma.

Přímo by vláda měla pomáhat jen strategickým firmám, některé by se prostě měly nechat zaniknout, míní Matějka. Třeba vstup do aerolinek podle něj smysl nemá a zkrachovat můžou. Vyplatilo by se daleko víc testovat. Dozvěděli bychom se víc o situaci, ve které jsme, a věděli bychom, jaká opatření mají skutečně smysl. Matějka varuje, že další vlna epidemie může přijít už v řádu týdnů a stát musí být připravený ji řešit, tedy znovu lidem pomoci.

Zrychlení uvolňování opatření vlády mě překvapilo, na krizovém štábu jsme nedostali informace, je to trochu risk, říká Matějka. Je to ode zdi ke zdi a může to taky dopadnout špatně. V rámci snahy o nakopnutí ekonomiky ale může stát hospodářství nasměrovat do budoucnosti. Třeba tím, že bude víc sledovat společenský dopad investovaných peněz.

Selhává stát v pomoci firmám a lidem? Jaká pomoc by byla teď nejlepší a nejefektivnější? Proč je potřeba nechat některé firmy zkrachovat a kterým pomáhat? Proč stát jako takový moc efektivně ekonomice pomáhat neumí? V čem by nám teď pomohlo masivní testování? A riskuje vláda rychlým otevřením ekonomiky?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>