Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Jan Ignác Říha

Během pandemie koronaviru klesá ve světě počet pohlaví. Lidé nemají náladu řešit kraviny

Až bude celý svět po zastavení pandemie koronaviru sčítat škody, na seznamu se objeví i řada pohlaví. Podle průzkumu, které si nechal vyhotovit mezinárodní úřad pro monitorování pohlaví, jasně vyplývá, že počet pohlaví od začátku března klesl z původních 58 na aktuálních sedm. K dnešnímu dni mají lidé pouze sedm pohlaví. Očekává se, že toto číslo bude i nadále klesat, až dosáhne historického minima. Tedy dvou.

„Lidé jsou dneska vyděšení. Neví, jestli se nenakazí, jestli budou mít příští týden ještě práci, jestli budou mít co jíst. Nemají čas ani náladu řešit třetí, čtvrté, desáté pohlaví. Dalo by se říci, že lidé dneska nemají náladu řešit kraviny a soustředí se spíše na důležité věci,“ míní John Brown, ředitel mezinárodního úřadu pro monitorování pohlaví, přičemž jednou větou dodává, že po skončení pandemie koronaviru očekává do dvou let opětovný nárůst počtu pohlaví.

„Před pandemií zde byly různé tlaky ukřivděných skupin ohledně například oslovení „dámy a pánové“, popřípadě rozdělení veřejných toalet na dámské a pánské, aby se dané věci změnily. Lidé různých pohlaví se cítili ukřivděni, že se na ně zapomíná. Hlasitě proti tomu protestovali, a dokonce donutili mlčící většinu, aby jejich stížnosti brala na zřetel a zabývala se jimi.

K dnešnímu dni hlasitá menšina je sice možná stále hlasitá, ale mlčící většina jí nenaslouchá, protože mlčící většina má jiné starosti, než že se pár lidí s krizí pohlavní identity cítí poškozeno tím, že jejich pohlaví není ukotveno v ústavě,“ tvrdí psycholog Radim Zlatouška, který se specializuje na krize sexuální identity.

Podle Zlatoušky jsou i dnes lidé, kteří se cítí, že nejsou ani muž či žena, ale tito lidé mají aktuálně jiné starosti než obtěžovat okolí svými stížnostmi. Jsou solidární a vědí, že teď se to nehodí řešit.

Ostatně není to jen počet pohlaví, co v současnosti ustoupilo do pozadí. Ani genderová rovnost není dnes tématem číslo jedna. Ačkoliv podle statistik jsou koronavirem postiženi o něco málo více muži než ženy, feministky se v tomto ohledu necítí méněcenně a toto prvenství mužskému pokolení velkoryse přenechají.

Ostatně stejně je to se záchranou planety. Sice se objevují sem tam zprávy, že se díky nižší lidské aktivitě vyčistilo ovzduší anebo se vrátili lvi, opice či klokani na místa, kde už dlouho vlivem člověka nebyli, ale i tak společnost víc zajímá, kdy bude vakcína a kdy už otevřou hospody. Gréta si holt musí počkat, až bude po epidemii. Pak se zase všechno vrátí k normálu. Svět bude plný různých pohlaví a Gréta bude zase na své plachetnici bojovat za klima.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je někdy až komické lhaní politiků o koronaviru.