Americký prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump Zdroj: Reuters

Píchněte si Savo do žíly aneb Trump jako nejhorší doktor všech dob

Lídr státu by měl v současné době být velmi citlivý na to, jaké rady vypustí z úst k směrem k naslouchajícím občanům. To platí dvojnásob pro Spojené státy, které mají nejvyšší počet nakažených koronavirem. Ten se blíží jednomu milionu.

Nicméně, jak to má často sarkastická realita ráda, je to přesně naopak. Donald Trump funguje od začátku pandemie jako kulomet nesmyslů, který nemilosrdně kosí racionální postup v oficiální komunikaci k Američanům v době pandemie. Vážně. Když posloucháte jeho tiskovky, nemůžete se zbavit pocitu, že koukáte na nepříliš silný ročník středoškolské improvizační soutěže.

Jako nejlepší příklad za všechny poslouží vývoj Trumpova postoje k pandemii. Nejprve totální bagatelizace celé situace s jeho asi tisíckrát omletým „we can't have the cure be worse than the problem“, tedy že léčba nemůže být horší než samotný problém. Jenže když začalo přituhovat, úplně otočil. Označil sám sebe za prezidenta válečných časů a prohlásil, že „zde máme mor a vidíme světlo na konci tunelu“. Během několika dní se tedy z jím proklamované neškodné chřipky stala nemoc, která pravidelně zeštíhlovala populaci středověké Evropy (leč ano, dala nám na Olomoucké náměstí moc pěkné sloupy). Asi netřeba zdůrazňovat, že u obou postojů stojí Trump na jednom nebo opačném extrému. Ty spojuje pouze to, že jsou oba úplně mimo.

Zdrojem chaotických informací, které prezident Spojených států šíří, často nejsou rady uznávaných odborníků. Spoléhá na televizní zprávy stanic nespolehlivé kvality. Nejlepším z nejhorších jsou Fox News, ale častokrát jde ještě o pár pater níže. Ekvivalentem toho je situace, kdyby naše vláda začala citovat lobotomické výroky, které zazněly v pořadu Moje zprávy Jaromíra Soukupa. To se naštěstí neděje ani u nás, kde v posledních dnech a zvlášť hodinách také zavládl ze strany exekutivní větve moci komunikační chaos.

Nicméně ze všeho nejvíce do očí bijící je, když se Trump stylizuje do pozice lékaře a rozdává rady. Jak sám prohlásil: „Nejsem doktor, ale jsem taková osoba, která má dobrou… vy víte co.“ Nevíme. Napadá mě pouze dobrou a loajální voličskou základnu, která tuhle bizarní politickou reality show ustojí. V půlce března začal masově propagovat tablety obsahující hydroxychlorochin, protože (překvapení) slyšel v televizi, že fungují jako lék na koronavirus. Zaslechl to v show Tuckera Carlsona, kde tento postoj prezentoval na základě výzkumu jeho host, titulovaný jako poradce Stanfordské lékařské fakulty. Jak se později univerzita vyjádřila, žádným poradcem není a žádný takový výzkum zde neproběhl.

To Trumpa, tehdy ještě v jeho zlehčovací fázi, nezastavilo od propagace léku a řekl: „Co můžete ztratit? Vemte si to!“ No, například srdce. A to nemyslím metaforicky. Hydroxychlorochin se používá na léčení malárie nebo kožních a revmatických onemocnění. Bere se po konzultaci s lékařem, tudíž to není vitamín C, který do sebe můžete sypat jako lentilky. Lék totiž může u lidí s horším srdcem způsobit arytmii až infarkt. Jednoduše není moudré o zatím na koronavirus řádně netestovaném léku z pozice prezidenta 328 milionové země prohlašovat, že vás může ochránit.

Nicméně ve stínu včerejší tiskové konference působí proklamace hydroxychlorochin celkem nudně. Trump se rozpovídal na téma čistících prostředků a slunečního záření. Obojí má totiž potenciál zabít virus. Došel ovšem k celkem nečekanému závěru. V několika zmatených větách v podstatě řekl, že by se lidé mohli léčit slunečním zářením (posud pouze úsměvné) a píchat si domácí čistící prostředky do žíly (odsud vysoce úsměvné, ale potenciálně velmi nebezpečné). Východisko jeho tiskovky tedy působilo, jako by se před tím radil s českou heroinovou královnou, Katkou z Hlavního nádraží. Pokud chceme zabrousit do Trumpovy pomatené logiky, tady se dá předpokládat, že léčba by byla horší, než problém samotný.

Když toto sledujete, říkáte si v následujícím pořadí: „Je to skutečné? Je vážně možné, že by prezident USA měl IQ horské gorily? Nebo to dělá naschvál, aby na sebe upoutal pozornost? Nebo prostě jen rád mluví a zapomíná na zásadu, která se opakuje dětem, tedy než něco řekneš, tak se zamysli?“ Krom toho, že takové výroky vás zbaví veškerých iluzí o tom, že svět řídí příčetní lidé, jsou samy o sobě potenciálně nebezpečné. Amerika je zemí mnoha diverzit a máme zde i nemalý počet lidí, kteří nemají ve zvyku bezmezně věřit oficiálním informacím nebo prostě jen selskému rozumu. Vzpomeňme nedávný incident z Phoenixu, kde muž se ženou v rámci prevence proti covid-19 vypili čistidlo na akvária. Muž zemřel, žena je v kritickém stavu. Cynik by s klidem namítl, že je to darwinismus v praxi a sarkastik, že koronavirus nechytili, takže jejich postup je svým způsobem úspěšný.

Nezbývá než čekat, co nám expert na… no … vy víte na co, doporučí příště. Napalm na potíže s akné? Španělské boty na špatný oběh lymfy? Nechme se překvapit.


Kdy může skončit karanténa? Byla vládní omezení přehnaná? Jak se může pandemie dál vyvíjet? Přečtěte si v novém tištěném Reflexu velký rozhovor s profesorem Pavlem Kolářem a imunologem Jaroslavem Svobodou >>>

Reflex 17/2020Reflex 17/2020|Archív