Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Pašeráci lidí mění strategii. Přestávají pašovat imigranty do Evropy a zaměří se na pašování Čechů do Chorvatska

Za pár měsíců propuknou letní dovolené a zavřené hranice, a tedy nemožnost pro Čechy zajet si legálně do Chorvatska k moři, nahrává do karet pašerákům lidí, kteří se na letní sezónu začínají už nyní pilně připravovat.

„Máme indicie, že pašeráci lidí začínají měnit svou strategii. Hromadně opouští od pašování imigrantů z Afriky do Evropy a začínají se pomalu zaměřovat na české občany, které hodlají pašovat do Chorvatska. Využijí tak situace, kdy jsou zavřené hranice a zároveň si Češi letní dovolenou nedokáží představit bez pláží v Chorvatsku,“ prozradil plukovník Zdeněk Zounar z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

To, že se pašeráci chystají hromadně pašovat Čechy do Chorvatska k moři, se mezi dovolenkáři rozneslo poměrně rychle, takže v současné době až milion Čechů žhaví telefony a shání svého pašeráka.

„Nedokážu si představit, že bychom s rodinou letos nejeli do Chorvatska. To prostě nejde. Má žena je na Chorvatsku závislá a i já se přiznám, že nevím, jak bych se zachoval, kdybych tam nejel. V současné době proto jednáme s jednou pašeráckou firmou o možnosti vycestovat k moři do Chorvatska více méně ne úplně legálně. Bohužel to jinak nejde,“ pokrčil rameny pan Navrátil, který hodlá dostat svou rodinu k moři za každou cenu.

„Pašeráci jsou prostě a jednoduše cestovní kanceláře v čase koronaviru. Musíme se s tím smířit. Na rozdíl od zajetých a akreditovaných cestovních kanceláří nenabízejí pašeráci takové služby a ani neručí za kvalitu zájezdu,“ vysvětluje s obavami Jan Navrátil, mluvčí Českého svazu cestovních kanceláří a agentur. Ostatně zkušenosti zákazníků pašeráků dávají Navrátilovi za pravdu.

„Zájezd do Chorvatska jsme si letos objednali u pašeráka Ahmeda Zarkávího z Turecka. Na pašeráckém fóru měl osm hvězdiček z deseti, což je hodně dobré hodnocení. Podle recenzí zákazníků, kteří pašování přežili, mívá Ahmed na svém gumovém člunu pro zákazníky i kýbl s vodou, což nebývá zvykem a je to nadstandard. Normálně cestující na člunu během cesty pijí tak maximálně vlastní moč. Taky nás oslovil animační program pro děti, kdy jsou děti během cesty o hladu a některé dostanou dokonce plovací vestu. To jsou přesně ty detaily, které rozhodly, že jsme si vybrali právě pašeráka Ahmeda Zarkávího. Nevýhodou je, že pan Zarkáví nepřepravuje osoby jinak než na gumovém člunu. Bude poměrně složité se na gumovém člunu dostat z Čech do Chorvatska, a navíc ve člunu pro dvacet lidí s námi popluje ještě dalších osmdesát černochů. Když jsem se ptal, proč s námi pojedou i černoši, tak pan Zarkáví odpověděl, že se to tak dělá a že to ani jinak neumí,“ tvrdí pan Mareček, který jako jeden z mnoha Čechů pro letošní letní dovolenou využije služeb pašeráků.

V současnosti se pašeráci zaměřují převážně na to, jak dostat Čechy v létě do Chorvatska buď po moři, nebo takzvanou balkánskou cestou. Zda přidají k cílovým destinacím i Řecko či Bulharsko, zatím není známo.

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Skutečností ale je špatné vysvědčení české vlády při opatřeních v boji proto koronaviru.


Kdy může skončit karanténa? Byla vládní omezení přehnaná? Jak se může pandemie dál vyvíjet? Přečtěte si v novém tištěném Reflexu velký rozhovor s profesorem Pavlem Kolářem a imunologem Jaroslavem Svobodou >>>

Reflex 17/2020Reflex 17/2020|Archív