Roli Tonyho Montany ve snímku Zjizvená tvář označil Al Pacino za svou nejoblíbenější

Roli Tonyho Montany ve snímku Zjizvená tvář označil Al Pacino za svou nejoblíbenější Zdroj: profimedia.cz, ČTK

Šílenec, nebo vizionář?Al Pacino ztělesnilkomplikovanou roliDoktora Smrt, jehožaktivitu svět nemůžepřijmout
Al Pacino - Serpico
Al Pacino a  Lucila Sola.
Al Pacino
Al Pacino
8
Fotogalerie

Pomstychtivý Corleone, Zjizvená tvář i slepý plukovník. Al Pacino slaví 80. narozeniny

Italský vzhled a nevinný výraz, tyto věci stačily na prahu 70. let Francisi F. Copollovi k tomu, aby obsadil Al Pacina do filmu Kmotr. Michael Corleone mu vynesl další role a učinil ho nesmrtelným. Herec, který exceloval ve snímku Zjizvená tvář, slaví 25. dubna osmdesáté narozeniny.

Al Pacino, celým jménem Alfredo James Pacino, se narodil v New Yorku italským rodičům. Celé dětství prožil v Bronxu, kam se přestěhoval kvůli prarodičům. Shodou okolností Pacinův dědeček pocházel z městečka Corleone. V raném mládí doufal, že by se mohl stát baseballovou hvězdou, ale od této myšlenky rychle upustil. Oslovilo ho divadlo.

Začátky nebyly vůbec lehké, poněvadž v cestě stála Pacinova matka. Ta nechtěla o herectví vůbec slyšet, ale budoucí hvězda utekla z domova. Protloukal se, jak se dalo. Většinu času byl nezaměstnaný a bydlel na ulici. V jednom z rozhovorů se dokonce svěřil, že kouřil a pil alkohol od svých jedenácti let. Marihuanu zkusil o dva roky později. Klíčovým okamžikem, který vytáhl Pacina z prapodivného stylu života, se stala smrt jeho blízkých. Nejdříve zemřela matka, poté následoval jeho milovaný dědeček. Pacinovi bylo v té době dvaadvacet.

Po boku hvězd

Po černém období se splnil jeho sen, přijali ho do prestižní newyorské divadelní školy. Po dokončení započala jeho bohatá kariéra. Úvodní sezonu odehrál na bostonském jevišti, ale záhy se vrátil do New Yorku. Na přelomu 60. a 70. let získal první filmovou roli, a to ve snímku Já, Natálie. Jeho talent byl zřejmý, a tak přišel rok 1972, kde si Al Pacino zahrál po boku Marlona Branda. Film Kmotr patří do zlatého fondu kinematografie.

Jako další mezník by se dal označit snímek Serpico, za který Al Pacino obdržel Zlatý globus. Působil také v druhém díle Kmotra, což mu vyneslo několik nominací a vítězství v kategorii nejlepšího herce organizace BAFTA. V průběhu dalších let natočil nespočet filmů, připomeňme si drama Zjizvená tvář. Ve snímku Al Pacino ztvárnil drogového šéfa Tonyho Montanu.

Konečně Oscar!

V témže roce působí jako ředitel Actors´ Studio a dává si od stříbrného plátna pauzu. Milovník Shakespeara se až do 90. let věnuje zejména divadlu. Zkušeného herce dráždí jedna nesplněná výzva, nikdy nedosáhl na Oscara. Jeho čas přijde v roce 1992, kdy natočí film Vůně ženy. Ve snímku Martina Bresta hraje slepého plukovníka, který postupně zjistí, že je život krásný. Al Pacinovi tato role vynesla Oscara a Zlatý globus.

Se začátkem nového milénia práce zkušenému herci neubylo. V roce 2006 se blýskl v Dannyho parťácích. Že nepatří do starého železa, dokázal minulý rok, protože jej do svého filmu Tenkrát v Hollywoodu obsadil Quentin Tarantino. Al Pacina nenechávají chladným ani nové streamovací platformy, kdy se objevil v seriálu Hunters na Amazonu.

Novopečený osmdesátník se nikdy neoženil, nicméně z několika dlouhodobých vztahů vzešly tři děti. Al Pacino ale inspiroval i další odvětví, například dabér Hank Azaria přiznal, že hlas Vočka Szyslaka ze Simpsonových je stejný jako Al Pacinův ve filmů Psí odpoledne.