Nejstrašidelnější exponáty muzeí: Prokletá dětská hračka z opuštěného sídla

Nejstrašidelnější exponáty muzeí: Prokletá dětská hračka z opuštěného sídla Zdroj: Twitter

Nejstrašidelnější exponáty muzeí: Mumifikovaná kočka
Nejstrašidelnější exponáty muzeí: Znepokojivá dětská hračka
Nejstrašidelnější exponáty muzeí: Naaranžované postavičky vyrobené z krabích klepet
Nejstrašidelnější exponáty muzeí: Naaranžované postavičky vyrobené z krabích klepet
Nejstrašidelnější exponáty muzeí: Zdeformovaná panenka
20
Fotogalerie

Nejstrašidelnější exponáty světových muzeí: Ovčí srdce plné hřebíků či rybí tělo s opičí hlavou

Lidé v karanténě hledají způsoby, jak si zkrátit čas. Sociální sítě proto v posledních měsících zaplavily nejrůznější řetězové challenge. Do trendu se originálním způsobem zapojilo i Yorkshirské muzeum. Díky němu na uživatele Twitteru může vybafnout například hybridní mořská víla nebo ovčí srdce probodané hřebíky. Tématem uplynulého týdne v rámci takzvané bitvy kurátorů se stal nejstrašidelnější předmět.

Yorkshirské muzeum vyzvalo další podobné organizace a návštěvníky ke sdílení fotografií předmětů na určité téma, které se mění každý týden. Námět posledních dnů se pro svůj neobvyklý obsah začal virálně šířit a lidé po celém světě se předhánějí, kdo přijde s více záhadným a hrůzou nahánějícím objektem.

Hozenou rukavicí pro ostatní se v pátek 17. dubna stal snímek zveřejněný na twitterovém účtu muzea města York. Na bílém pozadí zachycuje chomáč mastných vlasů pravděpodobně zapletených na způsob drdolu se sponami. Nejkurióznější je ovšem fakt, že se jedná o artefakt z pohřbu římské ženy ze 3. nebo 4. století. Příspěvek se dočkal desítek tisíc interakcí a doputoval tak k věhlasným institucím v USA, Francii, Kanadě nebo Německu.

S nejděsivějším a zároveň vítězným předmětem přišlo národní muzeum se sídlem v hlavním městě Skotska. Do původního vlákna přispělo fotografií označenou hashtagem #TroublingTaxidermy (volně přeloženo jako znepokojivá preparace). Jde o prapodivného zvířecího hybrida s opičí hlavou a rybím tělem.

Soutěže se účastnilo i kanadské Nova Scotia Museum se svým přiblíženým snímkem. Identifikace objektu představuje alespoň ze začátku poměrně náročný úkol. Otázka jednoho z uživatelů, kterému se věc nepodařilo rozeznat, se dočkala rozuzlení. Detailní záběr ukazuje část jelena naloženého ve sklenici s tekutinou.

Profil Deutsches Historisches Museum na rozdíl od jiných na Twitter nahrál fotku předmětu s reálným historickým využitím. Tím nejstrašidelnějším z jejich repertoáru je morová maska ze 17. nebo 18. století. Její špičatý nos nebo možná spíše zobák by zapadl do hororového filmu.

Do výzvy se zapojili i jednotlivci, například profesor archeologie z Oxfordské univerzity Dan Hicks. Ke svému úlovku přidal i stručný popis. „Ovčí srdce probodané hřebíky a špendlíky, navlečené na šňůru. Vyrobeno v jižním Devonu přibližně roku 1911, mělo sloužit ke zlomení zlé kletby,“ vysvětlil Hicks.


Kdy může skončit karanténa? Byla vládní omezení přehnaná? Jak se může pandemie dál vyvíjet? Přečtěte si v novém tištěném Reflexu velký rozhovor s profesorem Pavlem Kolářem a imunologem Jaroslavem Svobodou >>>

Reflex 17/2020Reflex 17/2020|Archív