Jan Hamáček

Jan Hamáček Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Babiš už nechce nouzový stav aneb Kdo je ve vládě za onuci a proč zrovna Hamáček

Šéf krizového štábu, ministr vnitra a předseda jedné ze dvou vládních stran Jan Hamáček (ČSSD) se včera večer z televize (!) od premiéra Andreje Babiše (ANO) dozvěděl, že on a ostatní ministři za ANO nechtějí prodlužovat nouzový stav déle než do konce dubna a chtějí zásadně urychlit návrat k normálu. Hamáček přitom opakovaně zdůrazňoval, že podle něj má prodloužení stavu nouze zásadní význam pro boj s epidemií. Bez ohledu na to, kdo má věcně pravdu, se opět ukázalo, že ČSSD i Hamáček jsou pro Babiše a spol. jen onucí, se kterou si kdykoliv bez skrupulí vyčistí lakýrky a hodí ji do koše.

V zítřejším tištěném Reflexu vyjde s šéfem Ústředního krizového štábu Hamáčkem obsáhlý rozhovor. Když jsem ho s ním minulý čtvrtek pořizoval, opakovaně jsem se Hamáčka ptal, jestli nemá pocit, že Babišovi ministři ho neberou vážně. Ve dnech před rozhovorem se totiž v médiích několikrát odehrál scénář, kdy někdo z ANO prosazoval uvolňování opatření a Hamáček to brzdil. Stojí za to si už teď několik otázek a odpovědí z rozhovoru, který vyjde zítra, připomenout.

REFLEX: Ten způsob a tempo, jakým se podle povelikonočního vyjádření vlády mají protiepidemická opatření rušit, s tím souhlasíte?

HAMÁČEK: S tím souhlasím, protože to je ten konzervativnější scénář. To je scénář, který do 20. dubna ponechává současný stav, což nám umožní počkat na čísla z Velikonoc. Uvolnění od 20. dubna je pak minimálně rizikové, protože se jedná o farmářské trhy a řemesla. Vlastně to první větší uvolnění je až 27. dubna, což je dva týdny od Velikonoc. To už by mělo být jasné, zda pokračuje ten optimistický scénář či nikoliv.

REFLEX: Na mne to často působí tak, že vy jako šéf krizového štábu máte vždy v určitém čase nějakou představu o potřebných opatřeních a tlumíte v médiích optimismus některých jiných ministrů. Ale pak je jednání vlády a ukáže se, že vše dopadlo tak, jak říkali ti druzí členové kabinetu. Není to tak?

HAMÁČEK: Já bych s tím polemizoval. Je pravda, že ministři ekonomických resortů chtějí nastartovat co nejrychleji ekonomiku. Já jsem většinou na straně epidemiologů, kteří přicházejí s tím konzervativnějším řešením. Mimochodem ministerstvo průmyslu a obchodu původně navrhovalo, aby to uvolnění, které je dnes plánováno na 27. dubna, přišlo už o týden dřív. Proto jsem říkal, že zvítězil ten konzervativnější scénář.

REFLEX: Nepolemizuju s tím, co z toho je dobře a co špatně. Jde mi o to, že vy dlouhodobě říkáte spíš brzdit, brzdit, brzdit, ale ve výsledku vláda spíš uvolňuje, uvolňuje a uvolňuje. Nemáte jako šéf krizového štábu občas dojem, že vás a vaše doporučení nikdo moc neposlouchá.

HAMÁČEK: Jsem opatrný hlavně proto, že to nejhorší, co by se mohlo stát, by bylo, aby vláda za 14 dní musela předstoupit před lidi s tím, že to úplně nevychází podle představ a opatření je třeba opět korigovat. Proto jsem byl zastáncem opatrnějšího přístupu, protože to nejhorší pro důvěru veřejnosti by bylo slíbit, že se do 8. června vše otevře a pak někdy 25. května říct, že to nevyšlo a bude to jinak.

REFLEX: Nerozporuju to tempo. Ptám se, jestli doporučení krizového štábu vůbec někdo poslouchá.

HAMÁČEK: Ale ano. To jsem se vám snažil vysvětlit tím, že ten představený scénář, se kterým jsem souhlasil na vládě i já, je ta konzervativnější varianta, nikoliv ta rychlejší, kterou navrhovalo třeba ministerstvo průmyslu.

Pokud Hamáček myslel minulý týden své odpovědi v rozhovoru vážně a nešlo jen o hrané sebevědomí šéfa jedné ze dvou vládních stran, který už kvůli voličům nemůže přiznat, že je v kabinetu jen do počtu, musel pro něj včerejšek znamenat kruté rozčarování. Babiš nejen že mu z obrazovky vzkázal, ať nepočítá s dalším prodlužováním nouzového stavu. Navíc oznámil, že uvolňování protiepidemických opatření – tedy onen doposud platný konzervativnější scénář, který Hamáček vydával za vítězství svého opatrnějšího přístupu – chce on spolu s dalšími ministry za ANO urychlit.

V patnáctičlenné vládě má 5 ministrů Hamáčkova ČSSD a 10 Babišovo ANO…

Hamáček v rozhovoru mluvil i o tom, že když nebyl hned na začátku epidemie jmenován šéfem krizového štábu on, jak to předpokládal zákon, ale náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, uvažoval o rezignaci. Bral to prý od premiéra jako vyjádření nedůvěry. Od rezignace ho údajně odradilo, že země je v krizi a jeho odchod by znamenal pád vlády. Jsem upřímně zvědav, jak své další setrvání v kabinetu bude hájit teď, kdy je nad slunce jasnější, že je pro srandu králíkům. Vsadil bych ale výplatu na to, že určitě něco vymyslí. Na to, aby se postavil Babišovi a nenechal se sebou i s ČSSD potupně orat, bohužel nemá.

Velký rozhovor s šéfem krizového štábu Janem Hamáčkem si přečtěte již zítra v novém tištěném Reflexu >>>

Reflex 17/2020Reflex 17/2020|Archív