SAMOTÁŘI

SAMOTÁŘI Zdroj: Lucky Man Film

TŘI SAMOTÁŘI. Makedonskou herečku Labinu Mitevskou doporučil Petr Zelenka, Jiří Macháček byl původně zkoušený na postavu, kterou nakonec hrál Saša Rašilov.
DVA REŽISÉŘI – David Ondříček a Petr Zelenka se dali dohromady, když na festivalu v Holandsku soutěžili se svými filmy
RADIO 2001. Saša Rašilov v roli rozhlasového moderátora, který posluchačům pouštěl nahrávky matek.
A ZASE TI JAPONCI. Stejně jako ve filmu Knoflíkáři se i v Samotářích objevil Zelenkův oblíbený motiv Japonců.
HANKA A MAGOR. Jitku Schneiderovou obsadil David Ondříček jako poslední, Ivana Trojana i proti vůli svého otce – všem na tuhle roli připadal starý.
6
Fotogalerie

Samotáři: Kultovní komedie o hulení slaví dvacet let od premiéry. Svým tvůrcům změnila život

Dali se dohromady v Holandsku, někde mezi coffee shopy a sex shopy. A přesně před dvaceti lety Petr Zelenka a David Ondříček vytvořili kultovní film o ztracené generaci, jenž se dávno stal klasikou. A to nejen díky nesmrtelným hláškám – věcí, které jste o tomto díle nevěděli, je daleko víc!

Na začátku byl námět na dokumentární pokus o zmapování života vrstevníků Petra Zelenky, jeho tehdejší partnerky Olgy Dabrowské a jejich přátel. „Bylo nám okolo třiceti a říkali jsme si, že by bylo zajímavé podívat se, jak je na tom naše generace. Ale příliš daleko jsme se v tomhle průzkumu nedostali, takže jsme začali fabulovat,“ popisuje prapočátky budoucího kultovního filmu jeho scenárista. A i když dodnes tvrdí, že se z původně zamýšleného apelu stala lidová zábava, čtyřiaosmdesátiprocentní hodnocení na ČSFD svědčí o tom, že diváci tenhle film dodnes milují – ostatně dosud se občas promítá v kinech…

Přepisy

Nepotkali se u Kolína, ale v Rotterdamu – David Ondříček byl na tamním mezinárodním filmovém festivalu se svým režijním debutem Šeptej, Petr Zelenka s celovečerním fiktivním dokumentem Mňága – Happy End. Tak trochu se znali už z FAMU, ale teprve v Holandsku „tak dlouho navštěvovali nejrůznější coffee shopy a sex shopy, až přeskočila jiskra“, jak dnes říká syn světově proslulého kameramana Miroslava Ondříčka.

Asi o rok později mu zavolala Olga Dabrowská a nabídla mu scénář. Jmenoval se Kuplíři a Davidu Ondříčkovi se moc nelíbil – byl prý příliš vážný a zdál se mu málo vtipný. A tak ho odmítl. Ale protože se tehdy hodně stýkal s Janem P. Muchowem, hercem a autorem hudby k filmu Šeptej, dal mu scénář přečíst. Ozval se mu asi za tři týdny: „Hele, ono to není zas tak špatný. Navíc Petr Zelenka je vynikající scenárista. Určitě z toho dokáže vydupat něco ­lepšího.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!