Jednání vlády o koronaviru: premiér Andrej Babiš (9.4.2020)

Jednání vlády o koronaviru: premiér Andrej Babiš (9.4.2020) Zdroj: Úřad vlády ČR

Koroavirus ovlivňuje život i ve švýcarské Ženevě
Koroavirus ovlivňuje život i ve švýcarské Ženevě
Ve Švýcarsku oblékli roušky i čokoládovým velikonočním zajícům. (25.3.2020)
Ve Švýcarsku oblékli roušky i čokoládovým velikonočním zajícům. (25.3.2020)
Francie přesouvá část pacientů ve vážném stavu do nemocnic v Německu a Švýcarsku. (30.3.2020)
9
Fotogalerie

Vykreslování Švýcarska jako země drcené koronavirem je součástí Babišovy propagandy

Vládní propaganda kolem koronaviru stojí na ideji, že Češi jsou nejlepší na světě a nosí roušky, zatímco ostatní včetně USA a Švýcarů jsou břídilové. Pomáhá to zakrýt vládě její chyby a získat voliče. Každý článek v provládních médiích, který vykresluje jiné země jako horší, posiluje tuto linii vládního PR.

Server idnes.cz nedávno zveřejnil dva hanlivé a nepravdivé články o Švýcarsku. 14. dubna zveřejnili toto: „Virus dobyl Švýcarsko. Podle odborníků jsou na vině váhaví politici.“ O čtyři dny později publikovali článek, ve kterém dávají slovo Češce, která žije ve Švýcarsku. Tato žena tvrdí: „Vláda se víc stará o ekonomiku než o lidi. Vzala to na lehkou váhu.“

Dokonce dodává: „Když jdete po ulici s rouškou, koukají na vás jako na blázna nebo se bojí, že jste nakažený.“

Tato obvinění jsou naprosto nepravdivá. Na začátku krize sice Švýcaři roušky moc nenosili, ale nyní je nosí mnoho lidí, aniž by to bylo povinné. Nikdo se nedívá na lidi, kteří je nosí, jako na blázna. Dokonce mnoho teenagerů nosí roušky. Idnes.cz se snaží přesvědčit, že Švýcarsko hraje nebezpečnou hru, ale Švýcarsko není výjimkou. Povinnost nosit roušky je jen v málo zemích. Nošení roušky na veřejnosti je povinné v České republice, na Slovensku a ve Slovinsku. V obchodech také v Rakousku.

Švýcarské nemocnice nebyly krizí nikdy ochromeny. Přijaly dokonce desítky pacientů z Francie. 

Stejně jako v mnoha evropských zemích infekce ustupuje a počet úmrtí má klesající tendenci. 

Výzkumná společnost Deep Knowledge Group (DKG) nabízí další vhled do problematiky týkající se koronaviru. Z analytických dat DKG lze například vyčíst, jak si která země vede z hlediska bezpečnosti nebo účinnosti léčby a jaká země má největší důvody ke strachu z následků pandemie. Z tohoto žebříčku vyplývá, že Švýcarsko je na 11. místě a Česká republika na 25. místě. 

I když jsou úmrtí a počty nakažených ve Švýcarsku poměrně početné, neměli bychom zapomenout, že Švýcarsko má hranici se severní Itálií. Švýcarská vláda přijala důrazná opatření a její zdravotní systém dokáže situaci zvládnout. Idnes.cz se snaží o publikování senzace. Tu ale zakládá na vybraných svědectvích, která neodrážejí skutečnou situaci.

Proč publikuje idnes.cz takovou propagandu? Nezapomeňme, že jeho vlastníkem je holding Agrofert, a.s., ze svěřenského fondu Andreje Babiše. Předseda vlády musí ospravedlnit povinnost nosit roušky a jeho média tomu pomáhají každým článkem, který očerní Švýcarsko.