Zahrada

Zahrada Zdroj: S-Power

Interier
Jaroslav Šuravský
7
Fotogalerie

Pravda o tom, jak se žije v nízkoenergetickém domě

Už během projektování domu šlo Jaroslavu Šuvarskému o to, aby byl co nejméně závislý na dodavatelích energie. Budovu proto dobře odizoloval, kvalitně zateplil, nainstaloval okna s trojskly, pořídil si vlastní zdroje a doplnil je technologiemi, které jeho rodině zajistí maximální komfort, a přitom budou energeticky nenáročné.

Aby nemusel nic složitě nastavovat, vsadil na systém chytrého řízení domu. Po třech letech může bilancovat, nakolik se vše povedlo.  

Vlastní zdroje jsou základ

„Od začátku bylo jasné, že si pořídíme střešní fotovoltaiku. Vzhledem ke svému oboru jsem ani neměl jinou možnost,“ usmívá se muž, který stojí v čele největší tuzemské instalační firmy S-Power Energies a přes deset let podniká v oblasti obnovitelných zdrojů.

Pro moderní dům o užitné ploše 240 m2 si vybral jednofázový bateriový systém S-Power MAXI+. Na jižně orientovanou střechu zvolil elegantní celočerné fotovoltaické panely o výkonu 3,65 kWp, které ukládají přebytky energie do baterie o kapacitě 4,8 kWh. S využitím 105tisícové dotace dnes takové řešení vyjde na 132 tisíc korun.

S-Power

„Později jsem tuto sestavu rozšířil na velikost 4,6 kWp a baterii jsem zvětšil na 7,2 kWh,“ upřesňuje majitel. Solární elektrárně přizpůsobil elektroinstalace. Na fázi spojenou s fotovoltaikou takticky umístil spotřebiče s trvalým provozem (lednici, rekuperaci, ohřev vody) a také veškerá led osvětlení a zásuvky v domácnosti. Po čase přidal i tepelné čerpadlo.

„Tepelné čerpadlo o výkonu 7 kW a průměrném příkonu kolem 2 kW funguje na principu vzduch-voda. Ohřívá vodu v bojleru i podlahové topení, které jsem si kvůli němu pořídil. Systém chytrého řízení automaticky rozvádí teplo tak, aby ve všech místnostech bylo příjemně,“ přibližuje majitel.

S-Power

V létě je dům takřka soběstačný

Od jara do podzimu se každé ráno nejprve spotřebuje energie z baterie. Ta obvykle nestačí na spotřebiče s velkým příkonem, proto mezi šestou a sedmou hodinou rodina odebere trochu energie ze sítě. Jakmile fotovoltaika kolem půl osmé začne vyrábět víc, situace se otočí. Celé dopoledne zásobuje připojené spotřebiče, dobíjí baterii a poté ještě zhruba dvě hodiny nahřívá vodu ve 160l bojleru.

Po poledni se přetoky začnou posílat do sítě. Díky speciálnímu tarifu BONUS S-Power za ně rodina od Bohemia Energy dostane aktuální tržní cenu. Když v závěru dne elektrárna přestane vyrábět, znovu se aktivuje baterie, která pokryje spotřebu během celého večera.

V zimě se vyplatí mít baterii jako zálohu

V zimních měsících vypadá situace zcela jinak. Fotovoltaika vyrábí výrazně méně a potřeba energie je naopak o dost vyšší. Přeci jen je provoz celého objektu včetně topení a ohřevu vody na elektřinu. Od prosince do února tak prakticky nevznikají přebytky. Pokud ano, majitel je využívá pouze k ohřevu vody.

„Baterii v tomto období přepínám do módu „backup“ a udržuji ji nabitou na 100 procent. Takto ji neopotřebovávám, a navíc mám maximum energie na případný výpadek. Díky chytrému zapojení spotřebičů může náš dům fungovat nezávisle na okolí až dva dny,“ pochvaluje si.

Šlo by něco udělat lépe?

V aktuálním nastavení zaplatí čtyřčlenná rodina v plně elektrifikovaném domě za elektřinu jen necelých 20 tisíc korun ročně. Domácnost zužitkuje asi 70 procent energie vyrobené solární elektrárnou. „To je plně uspokojivé, nicméně ještě lepšího využití bych mohl dosáhnout, kdybych místo jednofázové fotovoltaiky instaloval třífázovou. Ta však před třemi lety ještě nebyla na takové úrovni. Další příležitost k úsporám nabízí lépe sladěná sestava fotovoltaiky a tepelného čerpadla. Dnes už máme technologie, které se doplňují tak efektivně, že náklady na provoz domu můžou srazit až o 75 procent,“ uzavírá Jaroslav Šuvarský.