Video placeholde

Roubík: Lži o koronaviru jsou nebezpečné, smysl má brát jen vitamín D, různé detoxy můžou ničit zdraví

Můžou různé doplňky stravy zlepšit naši imunitu a ochránit nás před koronavirem? Podle experta na výživu a spoluzakladatele Institutu moderní výživy Lukáše Roubíka můžou být naopak spíš nebezpečné. Šíří se totiž řada mýtů, na kterých chtějí někteří lidé jen zbohatnout. V rozhovoru popisuje, co je dnes ve stravování skutečně důležité, a varuje před stále větší nebezpečností nepovolených látek v amatérském i vrcholovém sportu.

Pokud chcete zlepšit svoji odolnost proti koronaviru, má smysl užívat vitamín D, říká Roubík. Všechno ostatní už je zbytečné. Daleko důležitější je dlouhodobý zdravý životní styl. Na snaze lidí zvýšit svoji imunitu chtějí vydělat firmy, ale zneužívají toho i influenceři. Roubík zdůrazňuje, že třeba detoxy dokonce můžou být pro nás teď nebezpečné a naopak imunitu zhoršit.

Roubík říká, že neexistuje žádný správný stravovací plán, který by fungoval pro všechny. Veganství, paleo strava nebo třeba přerušované hladovění, to všechno může fungovat, ale jen pro někoho. Lidé jsou přitom i kvůli fanatickým zastáncům jednotlivých směrů zmatení a moc nevědí, kudy jít. V pořádku je i občasný fast food, pokud je strava člověka vyrovnaná. Jak na to, popisuje Roubík v rozhovoru.

Mýty a marketingem jsou svázány taky doplňky stravy pro sportovce. Podle Roubíka má smysl doplňovat bílkoviny a brát kreatin, třeba L-Carnitin, ale jako zázračný spalovač tuků nefunguje. Roubík taky upozorňuje na obrovský problém anabolik a dopingu mezi sportovci, často už ho berou i nedospělé děti. Sám dělal závodně kulturistiku a s dopingem má vlastní zkušenosti. Teď tvrdí, že výsledky lze získat i přírodní cestou.

Jak si pomocí stravy zlepšit zdraví? Je cukr skrytý zabiják a je vůbec na místě podobně o jídle přemýšlet? Jak ničí zdraví lidí povolené i nepovolené doplňky stravy? A proč lidé věří mýtům o jídle a jak toho zneužívají influenceři?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>